Istospolno usmerjeni dijaki in dijakinje naj se preoblačijo izven preoblačilnic

homofobija

homofobijaRaziskava o pristopih k srednješolcem/srednješolkam LGBT v angleški grofiji Južni Yorkshire je pokazala, da šolsko osebje istospolno usmerjene dijake in dijakinje usmerja v ločene prostore pri preoblačenju za pouk športne vzgoje. V več kot eni šoli je bilo LGBT srednjšolcem in sredenješolkam rečeno, naj se v športno opremo preoblačijo v straniščih in drugih prostorih, ki so v bližini običajnih preoblačilnic.

Nekateri dijaki so se zato počutili izpostavljene in izključene, kar je prispevalo k neobiskovanju športne vzgoje ali pouka v celoti. Ko se je v eni od šol, zajetih v razsikavi, eden do dijakov pritožil, mu je šolsko osebje reklo, da povzroča nepotrebne probleme, medtem ko so v drugi šoli dijaku povedali, da je ukrep potreben zaradi zagotavljanja njegove varnosti.

Vodja raziskave Eleanor Formby iz Centra za raziskovanje izobraževanja in vključenosti pri Univerzi Sheffield Hallam meni, da tovrstni ukrepi lahko vodijo k “normalizaciji” homofobije. Tovrstni ukrepi niso del uradne šolske politike, ampak del vsakodnevne prakse v nekaterih šolah. Šolsko osebje si želi reševati probleme, povezane z nesprejemanjem ispolne usmerjenosti, vednar pogosto ne pozna ali ne zna uporabiti virov, ki so na voljo, za primerno in učinkovito spopadanje s tovrstno problematiko.

V poročilu je izpostavljen tudi problem neposrednih homofobičnih opazk s strani srednješolcev/srednješolk in učiteljev/učiteljic. Formby meni, da sicer veliko mladih in šolskega osebja globoko verjame v enakopravnost LGB skupin, vendar nekateri še vedno jasno izražajo mnenja, da so istospolna partnerstva “drugačna”, “nenaravna”, “nepoznana” in zato napačna.

Raziskava je vključevala vprašalnik za mlade, ki ga je izpolnilo 146 oseb, starih od 13 do 21 let; 8 poglobljenih skupinskih pogovorov s 65 mladimi, starimi od 11 do 20 let, ter 9 poglobljenih intervjujev z učitelji/učiteljicam in mladinskimi delavci/delavkami.

Poročilo raziskave Tackeling homophobia and transfobia in settings supporting young people >>>

Written By
More from Uredništvo

Parada: Policisti o paradah

Parado ponosa v Ljubljani vsako leto varujejo policisti. Čisto na začetku novega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja