Javni forum o sovražnem govoru

Vabimo vas na javni forum o sovražnem govoru v spletnih medijih z naslovom »Spletni komentarji: uresničevanje demokracije ali poligon sovražnosti?«, ki bo v torek, 13. 12. 2011 od 16. do 20. ure v dvorani Ljubljanica Hotela Lev (Vošnjakova 1, Ljubljana).

Težava sovražnega govora je v tem, da ga je težko prepoznati in razmejiti od svobode govora. Ne glede na prakso iz tujine je sovražni govor v Sloveniji zagotovo večji trn v peti tistim, ki naj bi ga preganjali, kot storilcem.

Od marca do septembra 2009 so na Spletnem očesu, slovenski spletni točki za prijavo otroške pornografije in sovražnega govora na spletu, prejeli 160 prijav sovražnega govora po 297. členu Kazenskega zakonika (KZ). Policiji so posredovali 16 prijav. Policija je na tožilstvo poslala 12 ovadb. Tožilstvo je vseh 12 primerov zavrglo. Poveden podatek je tudi, da je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je največje v Sloveniji, leta 2008 in 2009 od policije dobilo le dve ovadbi v zvezi s kaznivim dejanjem po 297. členu KZ.

Gostje in gosti foruma bodo: namestnik varuhinje človekovih pravic, Jernej Rovšek; zagovornik načela enakosti, Boštjan Vernik Šetinc; vrhovni državni tožilec, Aleš Butala; dr. Neža Kogovšek Šalamon iz Mirovnega inštituta; Lija Mihelič iz Spletnega očesa; predstavnica/predstavnik Slovenske policije in urednica/urednik spletnega medija. Razprava se bo osredotočala na žaljivi in sovražni govor, ki se pojavlja v komentarjih uporabnic in uporabnikov spletnih medijskih vsebin, kjer se piše o enakopravnost gejev, lezbijk, biseksualnih in trans oseb. Pretežno homofobna razprava, ki je spremljala predvsem sprejemanje novega družinskega zakonika, namreč vsebuje dolg seznam predsodkov ter sovražnosti in žaljivk na račun istospolno usmerjenih.

Javni forum je namenjen novinarkam in novinarjem, urednicam in urednikom ter drugim sodelavkam in sodelavcem v medijih, medijskim strokovnjakinjam in strokovnjakom, profesorjem in profesoricam ter študentkam in študentom novinarstva in komunikologije, pravnicam in pravnikom s področja sovražnega govora in medijskega prava, predstavnicam in predstavnikom institucij, ki se ukvarjajo z beleženjem in/ali sankcioniranjem sovražnega govora v medijih, ter uporabnicam in uporabnikom medijev.

Na forum se je treba predhodno prijaviti. Prijave zbiramo do ponedeljka, 5. 12. 2011 na e-naslov eva.gracanin1@gmail.com ali Društvo informacijski center Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana. Prijavnica je priložena. Preliminarni program tudi.

Forum bo potekal ob podpori: Urada za mladino pri Mestni občini Ljubljana, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in Urada Republike Slovenije za mladino.

Written By
More from Uredništvo

Škotska cerkev bo sprejela homoseksualne duhovnike in duhovnice

Škotska prezbiterijanska cerkev je naredila pomemben korak naprej pri enakopravnosti v svojih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja