Škotska cerkev bo sprejela homoseksualne duhovnike in duhovnice

duhovniki 330

duhovniki 330Škotska prezbiterijanska cerkev je naredila pomemben korak naprej pri enakopravnosti v svojih vrstah. V prihodnje se bodo lahko posamezne kongregacije same odločale o tem, ali bodo v njihovih skupnostih duhovniški poklic lahko opravljale duhovnice in duhovniki, ki se javno opredeljujejo kot geji in lezbijke, kar je bilo do sedaj prepovedano.

V ponedeljek so po šesturni razpravi vodilnih cerkvenih dostojanstvenikov v Edinburgu glasovali za sprejem predloga, ki dovoljuje duhovščini, da odkrito spregovori o svoji spolni usmerjenosti in istospolnih partnerskih zvezah.

Albert Bogle, predlagatelj sprememb, je pri oblikovanju nove politike upošteval tri pomembne komponente. Kot prvo je dovoljenje, da lahko homoseksualni duhovniki in duhovnice opravljajo duhovniški poklic v skupnostih, ki si tega želijo, in hkrati možnost, da se skupnosti, ki so bolj konservativne, za to možnost ne odločijo. Prav tako dovoljuje posvečenje homoseksualnih duhovnic in duhovnikov ter nudi imuniteto pred disciplinskimi ukrepi tistim homoseksualnim duhovnikom in duhovnicam, ki so bili posvečeni in posvečene pred letom 2009.

Predlog ohranja tradicionalno cerkveno doktrino in prakso glede človeške seksualnosti, ki jo predstavljata heteroseksualna zakonska zveza in celibat za vse preostale, ki niso poročeni. Toda istočasno ta predlog nudi možnost izbire posameznim skupnostim, da se od tega oddaljijo. Čeprav je predlog naletel na pripombe tako iz konservativne kot liberalne sfere, pa je bil v drugem krogu glasovanja sprejet.

Urška Balažic

Vir:
Advocate.com>>>

Written By
More from Uredništvo

”Dolenjska je za”

Regijska pobuda ”Dolenjska je za” je danes pripravila novinarsko konferenco, na kateri...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja