V Bosni geji lahko darujejo kri

kri

kriSarajevski otvoreni centar je v sodelovanju s še nekaterimi lgbt-aktivisti in aktivistkami dosegel preoblikovanje diskriminatornega vprašalnika za darovalke in darovalce krvi, ki je osebam, ki so imele spolne odnose s homoseksualci, onemogočal darovanje krvi. Novi vprašalnik kot kriterij zavrnitve darovalca ali darovalke krvi izpostavlja rizično seksualno vedenje in ne izpostavlja več spolne usmerjenosti.

Zavod za transfuzijsko medicine Federacije Bosne in Hercegovine (ne deluje na ozemlju Republike Srbske) je spremembe vprašalnika uvedel na podlagi pravilnika o tehničnih merilih za kri in krvne komponente, ki ga je lani izdalo Federalno ministrstvo za zdravje. Novo vprašanje se tako glasi: Ali ste v zadnjih 12 mesecih imeli spolni odnos z osebo s večjo rizičnostjo? Koncept rizičnega spolnega odnosa bo potencialnim darovalcem in darovalkam pojasnil prisotni medicinski tehnik, ki bo moral upoštevati uradno razlago zavoda. Tako bodo preprečili diskriminacijo lgbt-oseb s strani posameznih zdravstvenih tehnikov, ki bi si rizični spolni odnos lahko razlagali po svoje.

V sporočilu za javnost so pri Sarajevskem otvorenem centru zapisali, da na novo formuliran vprašalnik predstavlja dober temelje za sodelovanje med centrom in zdravstvenimi institucijami. Upajo, da se bo tovrstno sodelovanje nadaljevalo in da bo osebje zavoda lgbt-osebe pri darovanju krvi obravnavalo profesionalno in korektno. Svoje delovanje na področju zdravstva bodo razširil tudi na sodelovanje z Zavodom za transfuzijsko medicino Republike Srbske.

V Sloveniji osebam, ki so imele ali imajo spolne odnose z moškimi, darovanje krvi ni dovoljeno. Četudi ste moški, ki je npr. v dolgoletni monogamni zvezi s svojim partnerjem. In četudi naj bi v Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potreboval kri.

Eva Gračanin

Sporočilo za javnost Sarajevskega otvorenega centra >>>

Stališče Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino o darovanju krvi moških, ki imajo spolne odnose z moškimi >>>

Written By
More from Uredništvo

15. Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore 6.- 8. marec 2014

Na festivalu Rdeče zore že tradicionalno sodeluje tudi ŠKUC – Kulturni center Q (klub...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja