”Dolenjska je za”

NM_DZak

NM_DZak

Regijska pobuda ”Dolenjska je za” je danes pripravila novinarsko konferenco, na kateri so ugledni in prepoznavni Novomeščanke in Novomeščani izrazili svojo podporo Družinskemu zakoniku. V nadaljevanju objavljamo povzetke govorov sodelujočih na novinarski konferenci.

Gostje so izrazili svojo podporo Družinskemu zakoniku in pozvali svoje someščane k udeležbi na referendumu, ki bo potekal 25. 3. 2012. Izpostavljamo nekaj ključnih poudarkov. Dr. Barbara Rajgelj je izpostavila, da je trenutna zakonodaja zastarela, stara 35 let in tako nujno potrebuje korekturo in nadgradnjo. Predmet obravnave tega zakonika je veliko otrok, denimo samo v rejniških družinah živi več kot 1300 otrok. Družinski zakonik prinaša več jasnosti v pravni red in uvaja družinska sodišča, ki prevzemajo nekatere pristojnosti od centrov za socialno delo. Postopki bodo hitrejši in bodo v središče postavljali predvsem pravice otrok.

Janez Pezelj je poudaril predvsem, da je Družinski zakonik ključen, ker izenačuje vse družine in vse otroke. Prav tako meni, da je pošastno, da se o človeških pravicah glasuje na referendumu ter da je pred vsemi nami zgodovinska priložnost, da vsi skupaj odidemo na referendum in glasujemo za.

Mojca Novak je izpostavila, da se premalo ukvarjamo s samo vsebino Družinskega zakonika. Kvaliteta življenja in samih medčloveških odnosov je odvisna od nas samih, zakonska podlaga pa daje samo ogrodje za izboljšanje le-tega. Sama absolutno podpira Družinski zakonik.

Dušan Obradinovič je apeliral na vse slovenske državljane, da podprejo Družinski zakonik, saj bi bila njegova zavrnitev, vrnitev v obdobje sežiganja čarovnic. Zato popolnoma podpira Družinski zakonik.

Sonja Jakovljević je dejala, da Družinski zakonik v bistvu ni korak v prihodnost, temveč korak iz preteklosti v sedanjost. Ključno je, da ta korak storimo 25. 3. 2012 in odidemo na referendum.

Francka Štampohar je poudarila, da je potrebno tudi zakonsko urediti življenje tistih, ki se jih Družinski zakonik zadeva. Poudarja, da so v Društvu upokojencev Novo mesto podporniki zakona in pozivajo k udeležbi na referendumu.

Staša Volk je izpostavila, da je bila Deklaracija o človekovih pravicah sprejeta že davno in še danes je jih neumorno krši. Pozvala je k spoštovanju človekovih pravic in pozvala, da na referendumu obkrožite za. Dejala je, da naj se ne spremenimo v čredo nerazmišljujočih ovc, ampak se odločimo, v kakšni družbi želimo živeti.

Jože Preskar je poudaril, da Družinski zakonik ureja pravice, ki bi že davno morale biti urejene. Sam bo gotovo glasoval za, k temu poziva tudi druge.

Jiri Volt je povedal, da Družinski zakonik pomeni pomemben premik v slovenski družbi in da se je z veseljem pridružil regijski pobudi, Dolenjska je za.

Slavko Gegič prav tako podpira Družinski zakonik, predvsem zato, ker v osredje postavlja pravice otrok. Zbodlo ga je, da se Družinski zakonik politizira, gre namreč predvsem za družbeno vprašanje, ki zadeva vse.

Maja Žunič je pozvala, da naredimo korak naprej k bolj vključujoči družbi in podpremo širši koncept družine, ki ga Družinski zakonik uvaja. Načelna podpora ni dovolj, pozivamo vse, da se udeležijo referenduma, ki bo 25. 3. 2012.

Foto: Jure Švent

Written By
More from Uredništvo

Strokovni forum: Prijava homofobnega nasilja: predsodki, pričakovanja in praksa

Datum: 10. 12. 2014 Lokacija: M Hotel, Derčeva ulica 4, 1000 Ljubljana...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja