Strokovni forum: Prijava homofobnega nasilja: predsodki, pričakovanja in praksa

flag wall rainbow
flag wall rainbowDatum: 10. 12. 2014
Lokacija: M Hotel, Derčeva ulica 4, 1000 Ljubljana
Čas: registracija 15.00 –15.30. Trajanje 15.30–17.30
Organizator: Društvo informacijski center Legebitra

Zaradi lažje organizacije, vas prosimo vas, da udeležbo na forumu potrdite do 7. 12. 2014, na e-mail: legebitra@siol.net

Gostje:

  • Mag. Tatjana Bobnar, namestnica generalnega direktorja policije
  • Jasna Magić, doktorska kandidatka, Fakulteta za socialno delo/Društvo informacijski center Legebitra
  • Mateja Merkandel, dipl. socialna delavka
  • Mag. Izidor Nemec, policist

Ciljna publika:

Strokovni forum je odprt za širšo javnost. Še posebej vabimo svetovalce in svetovalke v nevladnih organizacijah in socialnih službah, ki delujejo na področju prijave nasilja, predstavnice in predstavnike LGBT-skupnosti ter policiste in policistke PU Ljubljana.

»Zame je bistvena razlika, ko razmišljam o prijavi na policijo ali nevladno organizacijo, v tem, da se mi pri društvu ni treba ukvarjati z vprašanji, kot so:, kako bo ta oseba sprejela mene, mojo spolno usmerjenost, ali je ta oseba homofob ali ne. Vem, da bom prišel v varen prostor, kjer bom lahko odprto spregovoril o tem, zaradi česar sem tam. Drugje lahko postane problem že tvoja spolna usmerjenost, še predno sploh spregovorimo o tem, kaj se nam je zgodilo.«1

Prijava homofobnega nasilja in percepcija podpornega sistema:

Obstoječe raziskave v Sloveniji kažejo na to, da je več kot dve tretjini istospolno usmerjenih žrtev homofobnega nasilja in diskriminacije ter da se homofobno nasilje v Sloveniji ne zmanjšuje. Podatki tudi kažejo na to, da velika večina žrtev (okoli 90 %) tovrstnega nasilja, kot tudi nasilja v LGBT partnerskih razmerjih ne prijavlja, ne policiji ne drugim socialnovarstvenim ali podpornim službam. Nizke številke prijav homofobnega nasilja pa vplivajo predvsem na nezaupanje do prijavnega sistema, neprepoznavnost in nepriznavanje homofobnega nasilja, s tem pa tudi na neprepoznavnost specifičnih problemov, povezanih s podporo žrtvam.

Prek vodilnega vprašanja »Zakaj žrtve homofobnega nasilja v Sloveniji ne prijavljajo?« želimo v okviru javnega foruma:

  • Predstaviti rezultate raziskav, ki se nanašajo na prijavo homofobnega nasilja in nasilja v LGBT partnerskih razmerjih na policijo, socialne službe in nevladne organizacije.
  • Predstaviti rezultate raziskav, ki proučujejo odnos in zaupanje LGBT-skupnosti do policije in socialnovarstvenih služb ter nevladnih organizacij.
  • Spodbuditi razpravo o novih pristopih, ki opogumljajo, k prijavam homofobnega nasilja, tako s strani nevladnih organizacij kot tudi s strani policije.
  • Spodbuditi razpravo o prednostih sodelovanja (LGBT) nevladnih organizacij in policije na področju homofobnega zločina iz sovraštva.
Dogodek sofinancira Urad za mladino pri Mestni občini Ljubljana.
Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirata:Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO.


1Citat predstavlja mnenje udeleženca fokusnih skupin, ki so potekale v okviru doktorskega raziskovanja Jasne Magić na temo Prijava homofobnega nasilja. Raziskovanje je potekalo od januarja do avgusta 2013.  

Written By
More from Uredništvo

Družinski zakonik podpirajo tudi socialni pedagogi

Člani in članice Oddelka za socialno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja