Spoštuj ljubezen – shod proti homofobiji in transfobiji

shodprotihomofobiji-13-1

shodprotihomofobiji-13-1Danes, 17. maja 2010, se je na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo 40 ljudi, ki so s kratko javno manifestacijo opozorili na nesprejemljivost homofobije in transfobije v slovenski družbi. Manifestacijo so organizirali Društvo informacijski center Legebitra, LGBT koordinacijska mreža pri Amnesty International Slovenije in Društvo za integracijo homoseksualnosti – DIH.

Udeleženke in udeleženci so svoje zahteve po spoštovanju vseh oblik ljubezni izrazili s kratkim pohodom po Čopovi ulici in oblikovanjem srca na Prešernovem trgu. Javnostim so tako sporočili, da obsojajo vse oblike nasilja in diskriminacije, ki temeljijo na spolni usmerjenosti, izrazu in identiteti, tudi zavajajoč, žaljiv in sovražni govor, ki se pojavlja v javnih in virtualnih prostorih. Mimoidoče so z letaki obveščali o možnostih prijave homofobičnih in transfobičnih dejanj ustreznim državnim institucijam in nevladnim organizacijam. Kot so organizatorji zapisali v izjavi za medije so »človekove pravice pravice vseh, ne glede na osebno okoliščino spolne usmerjenosti, izraza in identitete«.

17. maj je sicer Mednarodni dan proti homofobiji in transfobiji. Tega dne leta 1990 so namreč pri Svetovni zdravstveni organizaciji homoseksualnost izključili z mednarodnega seznama bolezni. Letošnja tema tega dneva je Homofobija in religija.

Eva Gračanin [foto: Nada Žgank/Memento]

Več:

Poročilo in video Dnevnik >>>

Poročilo Delo >>>

Poročilo Siol >>>

Fotogalerija (foto: Nada Žgank/Memento):

pohod-fotke

Written By
More from Uredništvo

Klub Tiffany / Kulturni center Q: Tedenski napovednik 08.10

Kavarniški večer četrtek | 8. oktober 2015, 20:00 Kavarniške večere nadaljujemo v duhu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja