Ogorčenje in grožnje zaradi TV spota

mi_smo

mi_smoV Črni gori je objava televizijskega spota za promocijo človekovih pravic LGBT oseb sprožila homofobne odzive in grožnje igralcu Todorju Vujoševiću, ki se v spotu poljublja s soigralcem Bojanom Bulatovićem.

56 sekund trajajoči promocijski spot “Mi smo dio ekipe” prikazuje skupino moških, ki na televiziji spremlja nogometno tekmo. Ko črnogorska reprezentanca zadane gol, se ob vsesplošnem veselju poljubita dva moška, igralca Todor Vujošević in Bojan Bulatović.

Po promociji spota na enem izmed socialnih omrežij pod naslovom “Mi smo dio ekipe” se je na istem omrežju pojavila skupina  “Nijeste dio ekipe”. Črnogorski spletni forumi, pogovori na ulicah in drugih javnih mestih pa so polni homofobnega diskurza in žaljivega govora na račun obeh igralcev. Vujošević je celo prejel grozilno SMS sporočilo.

Organizacija LGBT Forum Progres, ki je v sodelovanju s Centrom za građansko obrazovanje in ob podpori kanadskega veleposlaništva v Beogradu posnela spot, je grožnjo igralcu prijavila policiji. Črnogorski časopis Pobjeda poroča, da policija še ni identificirala oseb, ki so grozile igralcu. Ta se je z igralskim kolegom Bulatovićem zaradi groženj umaknil iz Podgorice.

Vujošević je ob tem za časopis Pobjeda izjavil, da je dolžnost večine podpreti manjšino in njihove pravice. Upa, da je vsaj malo pripomogel k priznavanju pravic LGBT oseb v Črni gori.

Iva Klisić pa je v komentarju Parada homofobnega ponosa zapisala, da ni znano, kaj je tako razburilo črnogorsko javnost : ali dejstvo, da sta se poljubila dva moška med nogometno tekmo oz. golom ali dejstvo, da geji sploh obstajajo.

Promocijski spot “Mi smo dio ekipe” >>>

Pobjeda: Todoru Vujoševiću prijećeno jer je glumio homoseksualca >>>

E-novine.com: Glumci gay spota napustili Podgoricu >>>

E-novine.com: Parad homofobnog ponosa >> >

Written By
More from Uredništvo

Razstava Here Queer: Umetnost in homoseksualnost

Zavod Pink Klip in Društvo ŠKUC v sodelovanju z YHD 21.10. –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja