Hillary Clinton o LGBT pravicah

hillary

hillaryHillary Clinton, državna sekretarka ZDA, je svoj govor ob dnevu človekovih pravic (10. december) v Ženevi posvetila človekovim pravicam gejev, lezbijk, biseksualnih in trans oseb.

V svojem govoru je izpostavila tezo, da je zagovarjanje in ozaveščanje o človekovih pravicah LGBT oseb eden od zadnjih izzivov našega časa. Pri tem je priznala, da so pravice LGBT oseb, vključno s pravicami mladih LGBT, kršene tudi v ZDA.

Zaveda se, da je pot do popolne enakosti polna ovir, saj te temeljijo na globokih osebnih, političnih, kulturnih in religioznih prepričanjih. “Čeprav napredek na tem področju ni enostaven, ne smemo odlašati,” je še povedala.

Izpostavila je več problemov, ki onemogočajo takojšnjo in polnopravno enakost LGBT oseb v vseh družbah in kulturah. Eden od teh problemov je mnenje nekaterih, da so pravice LGBT oseb ločene in drugačne od človekovih pravic. Umori, fizično nasilje, kriminaliziranje homoseksualnosti, prisilne hormonske terapije, onemogočanje dostopa do življenjsko pomembne nege, pravosodja, javnih prostorov so kršitve človekovih pravic LGBT oseb.

Z dejstvom, da se geji in lezbijke rojevajo v vseh družbah in kulturah, je spodkopala argument nasprotnikov enakopravnosti LGBT oseb, da je homoseksualnost “uvozni artikel” zahodnih družb.

Dejala je, da nekateri verjamejo, da je zaščita človekovih pravic LGBT skupnosti luksuzno blago, ki si ga lahko privoščijo le bogati narodi. Pri tem pa opozorila na dejstvo, da v vseh državah nezaščita teh pravic ustvarja stroške v življenjih heteroseksualnih in homoseksualnih oseb – smrt zaradi bolezni in nasilja ter utišanje glasov in pogledov, ki bi lahko okrepili skupnosti, ideje podjetnikov in podjetnic, ki se ne bodo nikoli uresničile, samo zato, ker je podjetnik/podjetnica gej/lezbijka.

Za Hillary Clinton je velik izziv problem utemeljevanje diskriminacije in nasilja nad LGBT osebami z verskimi in kulturnimi vrednotami. Tovrstno argumentacijo je primerjala z upravičevanji nasilnih praks nad ženskami, kot so umori iz časti, sežiganje vdov ali pohabljanje ženskih spolnih organov, ki jih nekateri ljudje še vedno zagovarjajo kot del kulturne tradicije.

Kot neutemeljena je navedla prepričanja, da so vsi geji in lezbijke pedofili in da je homoseksualnost nalezljiva, a ozdravljiva bolezen, ali da geji in lezbijke rekrutirajo druge, da postanejo geji in lezbijke.

“Univerzalne človekove pravice vključujejo svobodo izražanja in svobodo verskega prepričanja, četudi naše besede in prepričanja zanikajo človeškost drugih. In čeprav smo vsi svobodni, da verjamemo v karkoli si izberemo, ne moremo storiti vsega, kar si izberemo, ne v svetu, kjer ščitimo človekove pravice vseh,” je dejala Clinton.

Po njenem mnenju napredek temelji na zakonskih spremembah. V veliko delih sveta, vključno z ZDA, je namreč zakonska zaščita predhodnica in ne slednica širšemu priznanju pravic. Zakoni, ki diskriminirajo, krepijo druge tipe diskriminacije. Zakoni, ki predpisujejo enako zaščito pa krepijo moralni imperativ enakosti.

Napovedala je oblikovanje globalnega fonda za enakost (Global Equality Fund), ki bo podpiral organizacije civilne družbe, ki delujejo na področju človekovih pravic LGBT oseb. Vlada ZDA se je zavezala, da bo za zagon fonda donirala 3 milijone dolarjev.

Celoten govor Hillary Clinton v angleščini >>>

Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer vol. 16

14 dni je že skoraj mimo, zato se v četrtek, 27. 3.,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja