OZN izdala prvo poročilo o LGBT pravicah

activist-wiith-flag_250

activist-wiith-flag_250Organizacija združenih narodov je včeraj izdala prvo poročilo o človekovih pravicah gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb v svoji zgodovini. Poročilo razkriva, da so LGBT osebe zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete po svetu še vedno žrtve umorov, sovražnega, homofobnega nasilja, mučenja, zapornih kazni, kriminalizacije, diskriminacije na delovnem mestu, v zdravstvenem in izobraževalnem sistemu. Poročilo omenja tudi Slovenijo, in sicer navaja podatek iz raziskave dr. Romana Kuharja in dr. Alenke Švab iz leta 2005, da je 53 % respondentov in respondentk v nacionalni raziskavi poročalo, da so zaradi svoje spolne usmerjenosti že bili žrtev nasilja.

Poročilo – izdal ga je Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR ) v Ženevi – poudarja, da vlade prepogosto ignorirajo homofobno nasilje in diskriminacijo na osnovi spolne usmerjenosti. Posebej izpostavlja, da je nasilje do LGBT oseb, v primerjavi z drugimi v sovraštvu utemeljenimi kaznivimi dejanji, še posebej surovo in brutalno.

O homofobnem in transfobnem nasilju poročajo iz vseh regij po svetu. Istospolno usmerjeni so pogosto tarče organiziranih zlorab verskih ekstremistov, paravojaških skupin, neonacistov, ekstremnih nacionalistov, pa tudi lastnih družin in skupnosti. Najbolj ranljiva skupina so lezbijke in transspolne ženske. Zaradi nezaupanja v policijo, strahu pred maščevanjem in strahu pred razkritjem žrtve homofobnega in transfobnega nasilja pogosto ne prijavijo.

Visoka komisarka za človekove pravice pri OZN Navanethem Pillay zato poziva države, naj zavrnejo zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost, ukinejo smrtno kazen za sporazumne spolne odnose med odraslimi osebami istega spola, izenačijo sporazumno starost za heteroseksualne in homoseksualne spolne odnose in uvedejo učinkovito vsestransko antidiskriminacijsko zakonodajo.

Poročilo priporoča uvedbo javnih informacijskih kampanj, ki opozarjajo na homofobijo, posebej v šolah. Policija in drugi represivni organi pa naj bodo deležni treningov, ki bodo zagotovili, da bodo z LGBT osebami ravnali ustrezno in pravično.

Charles Radcliffe, predstavnik OHCHR, je za UN Radio povedal: »Če pravo zrcali homofobna čustva, potem legitimira homofobijo v celotni družbi. Če države ljudi obravnavajo, kot drugorazredne ali, še huje, kot kriminalce, potem s tem vabi ljudi, da počno enako.« In, čeprav imajo ljudje svobodo do vere, »nobeno versko prepričanje ali prevladujoče kulturne vrednote, ne morejo odtegniti ljudem njihove temeljne človekove pravice,« je še poudaril Radcliffe.

V 76 državah sveta je homoseksualnost še vedno kaznivo dejanje in vsaj v petih državah (Iran, Mavretanija, Savdska Arabija, Sudan in Jemen) je zanjo zagrožena smrtna kazen.

Članek na strani OZN >>>

Poročilo >>>

Written By
More from Uredništvo

Predavanje in delavnica WordPress brez interneta

Lezbično-feministična univerza in ŠKUC – Kulturni center Q vabita v soboto, 19....
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja