Policija ovadila homofobne nogometne navijače

gori

goriSlovenska tiskovna agencija je sporočila, da je policija v začetku septembra podala kazensko ovadbo zoper pet fantov, starih med 19 in 23 let, zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva ali nestrpnosti na tekmi med Olimpijo in Triglavom 29. maja, na kateri so mladci razobesili plakat »Za družino. Stop gay paradi«. Prav tako so izobesili mavrično zastavo z znakom stop, ki so jo med prireditvijo tudi zažgali, zaradi česar so intervenirali gasilci.

Osem nevladnih organizacij se je takrat odzvalo na transparent in v protestnem pismu Nogometnemu klubu Olimpija in Nogometni zvezi Slovenije pozvalo k obsodbi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Na njihov poziv se je odzval NK Olimpija in v odprtem pismu poudaril, da se zavzema za »medsebojno spoštovanje« in »sožitje med ljudmi vseh ver, ras, nacionalnosti in spolnih usmeritev.« Prizadetim so se opravičili za omenjeni transparent in dodali, da bodo v prihodnje tudi skozi dialog z navijaško skupino Green Dragons naredili vse, da preprečijo ponovitev podobnih dejanj.

Na protestno pismo so se odzvali tudi pri Nogometni zvezi Slovenije in jedrnato zapisali tole: »Za transparent do danes nismo vedeli, bomo pa seveda nemudoma pozvali vse klube 1. SNL, naj svoje navijače opozorijo, naj prenehajo z vzbujanjem kakršnegakoli sovraštva, razdora ali nestrpnosti ter jih hkrati opozorijo na posledice tovrstnega ravnanja.«

Written By
More from Uredništvo

LFU: Lezbično zdravje II in Glasbena poslušalnica s Team Dresch

Lezbično-feministična univerza vas vabi na II. delavnico v ciklu Lezbično zdravje in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja