Istospolni registrirani partnerji in partnerke upravičeni do vdovske pokojnine

vdovska pokojnina

vdovska pokojninaPred jutrišnjo parado ponosa tale spodbudna novica.

Novi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) priznava vdovsko pokojnino tudi registriranim istospolnim partnerjem in partnerkam. V 40. točki 7. člena namreč določa, da je vdovska pokojnina pokojninski prejemek, ki pripada preživeli zakonski partnerici ali partnerju po umrlem zavarovancu ali zavarovanki, ob izpolnjevanju določenih pogojev pa tudi razvezanemu zakoncu, partnerki ali partnerju v zunajzakonski skupnosti ali partnerki ali partnerju v registrirani istospolni partnerski skupnosti, če izpolnjuje pogoje, ki jih določa ta zakon.

Predmetni člen torej jasno priznava pravico do vdovske pokojnine tudi tistim istospolnim partnerjem in partnerkam, ki so svojo zvezo registrirali, kar pomeni, da so tudi te osebe lahko do vdovske pokojnine upravičene, če izpolnjujejo tudi druge pogoje, ki jih določa zakon (53. člen) in ki veljajo tudi za druge upravičence in upravičenke.   

Z Ministrstva so bo tem sporočili, da je registrirano istospolno partnerstvo mogoče ugotoviti na podlagi registra istospolnih partnerskih skupnosti, zato ni potrebe, da bi se pogoji za pridobitev urejali tudi v 54. členu, ki določa vdovsko pokojnino v posebnih primerih. Menijo še, da zakona ni mogoče interpretirati tako, da iz razloga, ker registrirani istospolni partnerji in partnerke niso navedeni v 54. členu ZPIZ-2, do vdovske pokojnine niso upravičeni, saj ne nazadnje tudi sam namen zakona ni bil tak.

Eva Gračanin

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju >>>

Written By
More from Uredništvo

Odmejimo pravice – Sconfiniamo i diritti, Prva čezmejna parada ponosa v Gorici in Novi Gorici

V soboto, 4. septembra 2021, bosta obmejni mesti Gorica in Nova Gorica,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja