Boj proti smrtonosni transfobiji po svetu nujen

TvT-TMM-Map-2008-12 EN 600

TvT-TMM-Map-2008-12 EN 600

Mednarodna organizacija Transgender Europe (TGEU) je prejšnji teden sporočila, da število umorjenih trans oseb v svetu vsako leto narašča. V sklopu projekta “Trans Murder Monitoring” so od januarja 2008 do decembra 2012 našteli 1.123 umorov trans oseb, ki so bili v 57 državah po svetu prijavljeni ustreznim organom pregona oz. nevladnim organizacijam.

Poročila kažejo, da se število tovrstnih umorov iz leta v leto povečuje na vseh celinah. Leta 2008 so poročali o 148 zabeleženih primerih, leta 2009 o 217, leta 2010 o 229, leta 2011 o 262 in lani o 267 primerih.

Pri TGEU menijo, da je povečevanje števila umorov trans oseb med drugim posledica izboljšav metod monitoringa in večje vidnosti trans oseb v javnih prostorih. Povečalo pa se je tudi število organizacij, ki spremljajo nasilje nad trans osebami in o njem poročajo oblastem. Kljub temu v veliko državah še vedno ni sistematičnega zbiranja informacij o umorih trans oseb, zato je nemogoče podati oceno o dejanski razsežnosti tovrstnih umorov.

Največje število umorov trans oseb so zabeležili v državah z močnim trans gibanjem, in sicer v Latinski Ameriki v Braziliji (452 umorov), Mehiki (106 umorov) in Kolumbiji (65 umorov), v Severni Ameriki v Združenih državah (69 umorov), v Evropi v Turčiji (30 umorov) in v Aziji na Filipinih (28 umorov).

»Jasno je, da šokantna količina nasilja nad trans osebami še vedno predstavlja velik problem in grožnjo trans osebam v veliko državah. Alarmantne številke vedno znova dokazujejo, da je treba nujno reagirati na nasilje nad trans osebami in poiskati mehanizme za njihovo zaščito. Nekatere mednarodne trans aktivistke in aktivisti so celo začeli uporabljati izraz »transcid«, ki naj bi opisoval kontinuirano povečevanje smrtonosnega nasilja nad trans osebami po celem svetu,« so še zapisali pri TGEU.

V Sloveniji sicer ne beležimo umorov trans oseb. Je pa trans tematika še vedno le sporadično prisotna v javnih, tudi lgbt-prostorih.

Eva Gračanin

Viri

Spletna stran TGEU >>>

Poročilo »Transrespect vrsus Transphobia Worldwide« >>>

Written By
More from Uredništvo

Ustavno sodišče: Zakon o dedovanju neustaven

Ustavno sodišče Republike Slovenije je objavilo odločbo, iz katere izhaja, da je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja