Ustavno sodišče: Zakon o dedovanju neustaven

us rs petric

us rs petricUstavno sodišče Republike Slovenije je objavilo odločbo, iz katere izhaja, da je Zakon o dedovanju v neskladju z Ustavo. Državnemu zboru zdaj nalagajo odpravo ugotovljene neustavnosti v šestih mesecih od objave omenjene odločbe v Uradnem listu. Do odprave neustavnosti pa za partnerki ali partnerja istega spola, ki živita v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti in nista sklenila partnerske skupnosti po Zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti (ZRIPS), veljajo enaka pravila za dedovanje, kot veljajo za zunajzakonska partnerja različnih spolov.

Že novembra 2009 je Ustavno sodišče odločilo, da je 22. člen ZRIPS-a, ki ureja dedovanje v registrirani istospolni partnerski skupnosti, neustaven. Po tej določbi do odprave neskladja, ki še vedno ni odpravljeno, za registrirane istospolne partnerje in partnerke velja Zakon o dedovanju.

Po odločbi iz leta 2009 je bila na koprsko okrožno sodišče vložena tožba zaradi ugotavljanja pravice do dedovanja po pokojni istospolni partnerki, s katero tožeča stranka ni registrirala partnerske skupnosti. Koprsko sodišče je marca 2011 je ugotovilo, da zakonska ureditev dedovanja pomeni diskriminacijo partnerjev in partnerk v dalj časa trajajoči neregistrirani istospolni partnerski skupnosti v primerjavi s partnerjema v neregistrirani heteroseksualni skupnosti. To je povzročilo, da je bila zadeva predana Ustavnemu sodišču.

Omenjene neustavnosti je Pahorjeva vlada, poleg drugih z družino povezanih zadev, želela urediti v Družinskem zakoniki, ki pa je bil marca lani zavrnjen na referendumu.

Eva Gračanin

Na fotografiji predsednik Ustavnega sodišča prof. dr. Ernest Petrič. Foto: Daniel Novakovič.

Vir:
MMC RTVSLO >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Film 22/23

J. Edgar Produkcija: ZDA, 2011 Scenarij: Dustin Lance Black Režija: Clint Eastwood...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja