Hrvaška na poti k novi zakonodaji

GLBT Croatia 330

GLBT Croatia 330V hrvaškem Saborju so poslanci in poslanke v prvo branje prejeli nov predlog zakona (Zakon o državnim maticama), po katerem bodo lahko trans osebe za osebne dokumente izbrale imena, ki odgovarjajo njihovi identiteti tudi, če se ne bodo odločili za kirurško prilagoditev biološkega spola.

Ministrstvo za javno upravo na Hrvaškem je že zagotovilo, da se pri prilagoditvi biološkega spola izdajo popolnoma novi rojstni listi, namesto da bi se sprememba spola naknadno dopisala, saj bi na podlagi tega lahko vsi ugotovili, da je določena oseba prilagodila svoj biološki spol.

Zakon, ki je prestal prvo branje, v delu, ki govori o transseksualcih in transseksualkah, opredeljuje, da se prilagoditev spola definira tudi glede na mišljenje in dojemanje svoje spolne identitete in ne več zgolj na podlagi kirurške prilagoditve biološkega spola.

Čeprav bi pomenil sprejem zakona korak naprej na poti k enakopravnosti, pa strokovnjaki in strokovnjakinje opozarjajo, da predlog zakona rešuje samo del problema, saj na Hrvaškem določeni dokumenti, kot sta na primer diploma ali delovna knjižica, niso vezani na državne registre in zato omenjeni zakon za njih ne bi veljal.

Urška Balažic

Vir:
Queer.hr >>>

Written By
More from Uredništvo

Zakonska zveza ni opravičilo za diskriminacijo

Evropsko sodišče za človekove pravice je včeraj soglasno potrdilo, da diskriminacije istospolnih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja