Najobsežnejša raziskava o pravicah lgbt-oseb v EU in na Hrvaškem

FRA

FRANa mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji, ki je bil v petek, 17. maja, je Agencija EU za temeljne pravice (Fundametnal Rights Agency – FRA) objavila do sedaj najbolj obširno študijo o spoštovanju, varovanju in uveljavljanju temeljnih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v državah članicah EU in na Hrvaškem. Rezultati bodo oblikovalcem in oblikovalkam politik na evropski in nacionalni ravni pomagali identificirati izzive, s katerimi se srečujejo lgbt-osebe v vsakdanjem življenju, in oblikovati ustrezne politike in strategije za soočanje s temi izzivi.

Nekaj več kot 93.000 lgbt-respondentk in respondetov je odgovarjalo na vprašanja o diskriminaciji, nasilju in nadlegovanju na različnih področjih, ki vključujejo zaposlovanje, izobraževanje, zdravstveno varstvo, stanovanjske in druge storitve. Rezultati kažejo, da veliko lgbt-oseb še vedno skriva svojo spolno usmerjenost in identiteto ali pa se izogiba prostorom, kjer bi lahko bile diskriminirane oz. žrtve nasilja. Skoraj polovica (47 %) respondentov in respondentk poroča o vsaj eni izkušnji z diskriminacijo ali nadlegovanjem zaradi njihove spolne usmerjenosti ali identitete v letu pred izvajanjem raziskave. Ta je bila izvedena spomladi in v zgodnjem poletju 2012. Večina tovrstnih incidentov ni prijavila policiji ali drugim ustreznim oblastem.

Zaskrbljujoči so tudi podatki, ki kažejo, da je kar 91 % respondentk in respondentov v šoli slišalo negativne komentarje o lgbt-osebah ali pa so bili priča neprimernemu ravnanju do oseb, ki so jih sošolke in sošolci dojemali kot lgbt-osebe.  67 % respondentk in respondentov je v šoli  skrivalo svojo spolno usmerjenost ali spolno identiteto.

Raziskava in njeno poročilo sta vsekakor pripomogla k še večji vidnosti homofobije in transfobije ter nujnemu sprejetju ukrepov za boj proti tovrstni diskriminaciji in nasilju. Kot je v uvodu poročila raziskave zapisal direktor FRA Morten Kjærum: »Danes situacija lgbt-oseb v EU ni več obrobna tema, ampak pripoznana tema na polju človekovih pravic.«

Eva Gračanin

Vir:
Uradna spletna stran FRA >>>

Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer – 21. 1. 2016

četrtek, 21. 1. 2016, Klub Tiffany, Metelkova, Ljubljana Sandra Erpe je 22-letna...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja