Ob dnevu spomina na žrtve transfobije

Avtor risbe: Filip Vurnik. Oblikovanje: Heidi Pungartnik. Vir: Zavod TransAkcija

Opozorilo zaradi občutljive vsebine: Omemba fizičnega in seksualnega nasilja ter umorov.​

Danes obeležujemo Dan spomina na žrtve transfobije. To je dan, ko se v različnih državah po vsem svetu spominjamo transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb, žrtev ubojev. V Sloveniji bomo spomin na njih počastile_i ob 19. uri v Klubu Tiffany na Metelkovi s prižiganjem sveč, branjem imen nasilno preminulih transspolnih oseb v obdobju enega leta ter s spremljevalnim programom. Kot so zapisale_i pri Zavodu TransAkcija bo letošnji program »kulturno-glasbeno obarvan in bo kot tak služil kot opomnik na izjemno moč, trdoživost in ustvarjalnost transspolnih oseb.«

Kot poročajo pri Transgender Europe – TGEU je bilo med 1. oktobrom 2016 in 30. septembrom 2017 v sklopu projekta Transspoštovanje proti transfobiji (Transrespect vs. Transphobia) zabeleženih 325 primerov ubojev transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb, kar pomeni 30 zabeleženih primerov več kot lani. Večina primerov (171) je bila zabeleženih v Braziliji, 56 v Mehiki in 25 v ZDA. Od 1. januarja 2008 do 30. septembra 2017 je bilo tako zabeleženih že 2.609 ubojev transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb v 71 državah.

Pri TGEU poudarjajo, da so transspolne in cisspolno nenormativne osebe po vsem svetu žrtve grozljivega nasilja iz sovraštva, ki vključuje izsiljevanje, fizične in spolne napade ter umore, ki se jih pogosto ne prijavi. Poleg tega večina držav ne zbira tovrstnih podatkov sistematično, zato je nemogoče oceniti, koliko nasilja doživljajo transspolne in cisspolne neormativne osebe in koliko med njimi jih je umrlo nasilne smrti.

Pri TGEU hkrati opozarjajo, da je nasilje nad transspolnimi in cisspolno nenormativnimi osebami pogosto povezano z drugimi oblikami zatiranja, kot so rasizem, seksizem, ksenofobija, nasprotovanje seksualnemu delu in diskriminacija. Pri zabeleženih primerih nasilne smrti, kjer je bil poklic žrtve znan, je bilo kar 62 % žrtev seksualnih delavk_cev. V Evropi, in sicer v Turčiji, je bilo v zadnjih devetih letih umorjenih 44 transspolnih žensk, večina med njimi je bila spolnih delavk. Hkrati poročila iz Francije, Italije, Portugalske in Španije, se pravi iz držav, kjer je največ transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz Afrike ter Srednje in Južne Amerike, kažejo, da je bila v 69 % primerov žrtev uboja migrant_ka. V ZDA so žrtve v veliki večini (86 %) nebele osebe ali pripadnice_ki prvotnih ameriških ljudstev.

Začetki dneva spomina na žrtve transfobije segajo v ZDA v leto 1999. Takrat so se v San Francisu na shodu s svečami spomnile_i Rite Hester, ki je bila brutalno umorjena 28. novembra 1998. Njen umor je, kot večina umorov na podlagi transfobije, do danes ostal nepojasnjen. Od takrat se je obeleževanje tega dneva razširilo po vsem svetu. Od leta 2013 ga obeležujemo tudi v Sloveniji.

Viri:

spletna stran Zavoda TransAkcija

spletna stran projekta Transspoštovanje proti transfobiji

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Nove pobude za (ne)enakopravnost istospolnih parov

Po zavrnitvi novele zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) na...
Read More