Začenja se 33. festival LGBT filma

Že danes se z OFF programom v Klubu Tiffany na Metelkovi v Ljubljani začenja 33. festival LGBT filma v organizaciji Društva ŠKUC. V sklopu osrednjega programa, ki se bo odvrtel med 25. novembrom in 3. decembrom, bodo v celoti predvajali 23 dolgih in 13 kratkih filmov. Prihajajo iz kar 28 držav: Argentine, Belgije, Brazilije, Fidžija, Filipinov, Francije, Indije, Iraka, Irske, Japonske, Kanade, Kolumbije, Malavija, Mehike, Nemčije, Nepala, Nizozemske, Peruja, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Tajvana, Tunizije, Urugvaja, Velike Britanije, Venezuele in ZDA.

Osrednji program se bo že tradicionalno odvrtel v Ljubljani, Kopru Mariboru, Bistrici ob Sotli, Idriji in na Ptuju ter letos prvič v Trstu  Otvoritvena projekcija festivala bo v Kinodvoru, kjer bodo prikazale_i mehiški dokumentarec o pevki Chaveli Vargas.

Festival ne bo minil brez gostij_ov. Med drugimi ga bo obiskal bo slavljenec letošnjega cannskega festivala Robin Campillo, ki bo predstavil svoj nagrajevani film 120 utripov na minuto, družbeno kritično dramo o aktivistični aids skupini ACT UP. Irski film Zmenek za noro Mary pa bo predstavila ena od glavnih igralk.

Organizatorke_i so že sporočile_i, da nagrado za najboljši slovenski kratki film o tematiki LGBT prejme film Blaža Slane Po gladini, ki prav tako obravnava temo aidsa. Angažiran pa je tudi slovenski dokumentarni film Siniše Gačića Odraščanje, ki nas popelje v čas pred referendumom o družinski zakonodaji.

Sicer je za celo vrsto filmov značilno opisovanje homofobije, ki je očitno še zelo prisotna tako na vzhodu kot tudi na zahodu. Od kanadskega mladinskega 1:54 o medvrstniškem nasilju, do tajvanskega Sestrstvo o neizživetih čustvih, ali tudi tajvanskega Klepet, v katerem hči odkriva materino lezbištvo, tunizijskega V senci, indijskega … in zavrženi, o ženskah, ki naredita skupni samomor, saj ne moreta živeti v tradicionalnem okolju, ali čudovite mehiške freske Sanjam v drugem jeziku, v katerem prijatelja zatreta svoja čustva in ponovno spregovorita šele po 50 letih. Vse več je tudi filmov s transspolno tematiko, gotovo je za izpostaviti venezuelski film Tamara in pa angleški mladinski Enostavno Charlie, o nogometašu, ki se čuti nogometašica.

V času festivala bosta potekali tudi dve delavnici, ena bo kritiška za bodoče filmske kritike, druga pa filmska – to bo vodila Maja Weiss.

Začetki festivala segajo v konec aprila 1984, ko je je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala se zato šteje kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se je organizatorkam_jem zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga poimenujejo festival LGBT filma.

Festival so podprle_i: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Slovenski filmski center, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Irske, Institut francais, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, Filmsko gledališče Idrija, La Cappella Underground, Arcigay, Radio Študent, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, klub Monokel, klub Tiffany, DHL, Park hotel in druge_i.

Program je v celoti dostopen v koledarju na Narobe blogu ali na spletni strani 33. festivala LGBT filma.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Začenja se Festival Parade ponosa 2017

Danes se začenja Festival Parada ponosa 2017, ki združuje paleto različnih dogodkov...
Read More