Nove pobude za (ne)enakopravnost istospolnih parov

nove pobude 1

Po zavrnitvi novele zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) na referendumu se že oblikujejo nove pobude za zagotovitev enakopravnosti istospolnih parov. Državni zbor sicer leto po razglasitvi izida referenduma ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivk_cev. Uradni rezultati bodo predvidoma znani do 16. februarja 2016. Ampak, kjer je volja, tam je pot.

Zahteve za oceno ustavnosti

Iz pisarne varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer so tako sporočile_i, da bodo »v sodelovanju z nevladnimi organizacijami preučili potrebe in možnosti za vložitev zahtev za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisov, ki ne omogočajo enakih pravic oseb v partnerskih skupnostih.«

Najbrž je to ta »manj kontroverzna zakonska rešitev« odpravljanja diskriminacije oseb na pogladi spolne usmerjenosti, kakor so v izjavi zapisale_i v povezavi z novelo ZZZDR. Močno upam, da se jim je zgodil vsem dobro poznani tipkarski škrat. Ne vem namreč, kaj je kontroverznega v tem, da so vsi pari obravnavani enako v istem zakonu. Najbrž je bila pred n-leti kontroverzna rešitev odpravljanja diskriminacije oseb na podlagi spola to, da je volilna pravica za vse polnoletne državljane_ke zagotovljena na isti način. Kakorkoli že, nevladne organizacije čakajo na povabilo na sestanek.

Zakon o partnerski zvezi

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer pa je takoj po referendumu vložil predlog zakona o partnerski zvezi. Poslanec je pojasnil, da se predlog ne dotika področij, zaradi katerih je na referendumu padla novela ZZZDR, se pravi posvojitev, zdravljenja neplodnosti z biomedicinsko pomočjo in samega poimenovanja zveze kot zakonske. Predlog zakona namreč zvezo med osebama istega spola imenuje kot partnersko.

Poudaril je, da ga je zmotila napoved predlagateljic_ev referenduma, da bodo v enem mesecu pripravili zakonske rešitve na to temo. Po njegovem mnenju bi bilo namreč »perverzno«, da bi takšen zakon pripravljal nekdo, ki ves čas izražal odklonilna stališča do na referendumu zavrnjene novele. Prepričan je, da lahko z zakonom, ki nosi drugo ime in ki ureja vprašanja, ki niso bila sporna na referendumu, to področje uredimo prej kot v enem letu.

Möderndorfer je sicer na referendumu glasoval za novelo: »Že zdavnaj je napočil čas, da se te stvari uredijo. A v Sloveniji očitno še nismo pripravljeni urejati to vprašanje na ta način.« Sovoditelj koalicije »Za otroke gre« Aleš Primc pa je po njegovih besedah »zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo in vključitev v politiko«.

Primc je namreč po tem, ko je bila referendumska odločitev jasna, dejal: »Napovedal sem, da si po petnajstih letih dela v civilni družbi in treh referendumih ne predstavljam, da se bom do smrti z referendumi ukvarjal vsako leto. Treba je vstopiti v politični prostor, tam, kjer se dogajajo nepravilnosti in sprejemajo slabe odločitve.« Še slabše odločitve pa se očitno sprejemajo v delu civilne družbe, ki si politični kapital pridobiva s širjenjem strahu pred diskriminiranimi in marginaliziranim manjšinami.

Nič. Gremo naprej. Edina legitimna in dolgotrajna rešitev je obravnava vseh parov enako v istem zakonu.

Viri: 
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

“Trans ženske smo tudi ženske” – 8. marec skozi oči transspolnih žensk

Letos so pri Zavodu TransAkcija od mednarodnem dnevu žensk zbrale_i in objavile_i...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja