V Beogradu to soboto tretji shod »Cona, osvobojena sovraštva«

Cona BG 2015

 

V soboto, 27. junija bo v Beogradu tretji shod »Cona, osvobojena sovraštva«, s katerim obeležujejo mednarodni dan ponosa LGBT-oseb. Udeleženke_ci se bodo ob 12. uri zbrale_i na Trgu Republike in se nato sprehodile_i do spomenika Obešenim antifašistom na Terazijah. Letošnja »Cona, osvobojena sovraštva«, ki jo organizira koalicija 8 organizacij, je posvečena antifašizmu.

Organizatorke_ji so v vabilu na shod med drugim zapisale_i, da je 27. junij eden od najpomembnejših datumov v zgodovini gibanja LGBT. Tega dne leta 1969 so se namreč predvsem transspolne gostje lokala Stonewall Inn v New Yorku uprle sistematičnemu policijskemu nasilju nad LGBT-osebami. S shodom, ki se vsako leto odvija na različnih lokacijah, vendar pod istim geslom, želijo obeležiti ta dogodek.

Cilji shoda »Cona, osvobojena sovraštva« so na pozitiven način razkriti družbeno nestrpnost do skupnosti LGBT, simbolična osvoboditev javnih prostorov v Beogradu in drugih mestih po Srbiji ter doprinos k pozitivnim družbenim spremembam.

Ker so LGBT-osebe del družbe, v kateri obstaja potreba po izgradnji in krepitvi medsebojne solidarnosti tako med različnimi manjšinskimi skupinami kot v celotni družbi, organizatorke_ji vsako leto del shoda posvetijo različnim družbenim problemom ter položaju družbenih skupin in posameznic_kov. Tako želijo sporočiti, da v Srbiji nista sprejemljiva nikakršno nasilje in sovraštvo ter da se bodo neutrudno borili tako proti homofobiji in transfobiji (verjamemo, da tudi bifobiji) kot tudi proti vsem oblikam ksenofobije, rasizma, šovinizma, sovraštva in nestrpnosti proti različnim družbenim skupinam in posameznicam_kom.

Prva »Cona, osvobojena sovraštva« je bila posvečena spominu na do smrti pretepenega francoskega državljana Brica Tatona, lanska pa solidarnosti skupnosti LGBT z romsko skupnostjo.

Shod organizirajo: Ženske v črnini (Žene u crnom – ŽUC), Gej-strejt zavezništvo (Gej strejt alijansa – GSA), Gejevsko-lezbični info center (Gej lezbejski info centar – GLIC), Združenje »Mavrica« Šabac (Asocijacija »Duga« Šabac), Center za kvirovske študije (Centar za kvir studije – CKS), Združenje »Hestija« (Udruženje »Hestija«), Odbor pravnikov za človekove pravice (Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM) in Zveza antifašistov Srbije (Savez antifašista Srbije).

Vir:
Written By
More from Eva Gračanin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja