Romunske_i LGBT-aktivistke_i pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča

Romunsko ustavno sodišče je le nekaj dni pred referendumom o istospolnih zakonskih zvezah odločilo, da imajo istospolni pari enake pravice kot vsi drugi pari

Romunsko ustavno sodišče je 27. septembra odločilo, da imajo istospolni pari enake pravice do zasebnega in družinskega življenja kot raznospolni pari. Svojo odločitev so sodnice_ki utemeljile_i na pojasnilu, da je treba varovati temeljne pravice do zasebnega in družinskega življenja, ki jih zagotavlja 7. člen Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, 8. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin in 26. člen romunske ustave.

Odločitvi je botrovala zahteva, ki jo je sprožil ameriško-romunski par. Zaprosila sta, da se v Romuniji prizna njuno zakonsko zvezo, ki sta jo sklenila v Belgiji, saj bi se tako lahko Američan s soprogom preselil v Romunijo. Ker Romunija ne priznava istospolnih zakonskih zvez, so pristojni organi zavrnili izdajo potrebnih dokumentov.  O primeru je odločalo Sodišče Evropske unije, ki je odločilo, da države članice ne smejo ovirati svobode gibanja državljanke_a Evropske unije s tem, da njenemu_govemu zakoncu istega spola ne podelijo pravice do prebivanja v njeni_govi državi.

Romunsko ustavno sodišče je na osnovi te sodbe istospolnim parom podelilo enake pravice do zasebnega in družinskega življenja, kot jih imajo raznospolni pari. Odločitev so sprejele_i le dober teden dni pred pomembnim referendumom. V Romuniji bo namreč 6. in 7. oktobra potekal referendum o tem, ali naj se spremeni opredelitev družine, kot je določena v 48. členu romunske ustave. Trenutno romunska ustava opredeljuje družino kot prostovoljno zvezo “med zakoncema”, predlagatelji pobude pa želijo družino definirati kot ”zvezo med moškim in žensko”.

Referendum sledi državljanski pobudi, ki jo je Coaliţia pentru Familie (Koalicija za družino) začela konec leta 2015. V podporo referenduma so zbrale_i več kot tri milijone podpisov, kar je znatno več kot 500.000, kolikor jih je potrebnih za začetek referenduma o ustavni spremembi. S tem ukrepom bi v Romuniji z ustavo prepovedali istospolne zakonske zveze. Spremembo podpira velik del politike in številne verske skupine, nasprotujejo pa ji predsednik Romunije Klaus Iohannis in opozicijska Unija rešimo Romunijo.

Podpornice_ki in nasprotnice_ki referenduma o spremembi romunske ustave so se na odločitev sodišča odzvale_i različno. Koalicija za družino, ki istospolnim zakonskim zvezam nasprotuje, je mnenja, da mediji v Romuniji ignorirajo in blokirajo poziv, naj ljudje svoje mnenje izrazijo na referendumu. “Glede na to, da vse pravne in ustavne določbe predvidevajo pravico Romunov, da so obveščeni o resničnem cilju tega referenduma, opozarjamo, da politika blokiranja radijskih in televizijskih oddaj ne more prikazati resničnih informacij javnega značaja in je nedemokratična praksa”[1] je v sporočilu za javnost zapisala koalicija.

Accept”, nevladna organizacija, ki brani pravice skupnosti LGBT, je pozdravila odločitev Ustavnega sodišča kot dokaz, da je referendum nesmiselen. ”Današnja odločitev ponovno potrjuje, da je mavrična družina enaka kateri koli družini. Za referendum ni popolnoma nobene potrebe, saj ustava Romunije že spoštuje enakost poročenih heteroseksualnih parov in parov istega spola”, je dejal Romaniţa Iordache, podpredsednik organizacije ”Accept”. Teodora Ion-Rotaru, predsednica skupine Accept, je povedala, da je ta sodna odločba izredno pomembna: “Istospolni pari imajo enake zakonske pravice kot heteroseksualni. Sodišče je odločilo, da je istospolna družina vredna toliko kot heteroseksualna družina.”[2]

Mnoge organizacije za človekove pravice, vključno z Amnesty International in ILGA Europe, so se izrekle proti referendumu, saj ta med ljudmi vzpodbuja homofobijo. Katrin Hugendubel, direktorica za zagovorništvo pri ILGA Europe je dejala: ”Ta referendum od ljudi v bistvu zahteva, da odobrijo diskriminacijo do svojih sosed_ov, kolegic_ov, prijateljic_ov in družinskih članic_ov.”[3]

Stroški dvodnevnega referenduma so sicer ocenjeni na približno 43 milijonov evrov. Kriti_čarkeki pravijo, da bi se denar lahko bolje porabil za reševanje socialnih vprašanj, kot so slabo financirani izobraževalni in zdravstveni sistemi. Da bi izid referenduma obveljal, mora biti udeležba na njem vsaj trideset odstotna. Več o tem, kakšna bo usoda istospolnih zakonskih zvez v Romuniji in kakšen vpliv bo na referendum imela odločitev sodišča, bo torej jasno zelo kmalu.

Viri:

http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=371

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/romania-gay-marriage-ban-referendum-vote-lgbt-rights-a8541461.html

http://www.balkaninsight.com/en/article/gay-couples-have-the-right-to-have-a-family-in-romania-09-28-2018

https://www.euractiv.com/section/freedom-of-thought/news/romanias-constitutional-court-backs-rights-for-gay-couples/

http://www.balkaninsight.com/en/article/same-sex-spouses-get-same-residency-rights-in-the-eu-court-06-05-2018

https://www.pinknews.co.uk/2017/09/03/romania-to-hold-referendum-which-could-rule-out-same-sex-marriage/

__________________________________________

[1] http://www.balkaninsight.com

[2] http://www.balkaninsight.com

[3] https://www.independent.co.uk

Tags from the story
More from Andreja Hribernik

Več sto udeleženk_cev druge parade ponosa na Kosovu zahtevalo pravice in varen prostor za LGBT-osebe

Kosovo je leta 2004 sprejelo zakon, ki zagotavlja pravice spolnih manjšin in...
Read More