34. Festival LGBT filma bo naslednji teden v polnem zagonu

V soboto, 24. novembra, bo festival otvoril slovenski gejevski film Posledice, film, ki je požel številne nagrade. Obfilmske dejavnosti in dogodki so se že začeli, filmi pa se bodo vrteli vse do 2. decembra.

Predvajanih bo kar 26 dolgih filmov in 13 kratkih iz 27 različnih držav. Publika bo izbirala vse filme in jih ocenjevala. Zadnji dan bo razglašen film, ki bo dobil najboljšo oceno.

Letos bo prvič delovala tudi mednarodna žirija, ki bo ocenjevala igrane filme. Ena izmed članic žirije je domača Lea Aymard, ustanoviteljica YouTube kanala TransTube, trans aktivistka, direktorica fotografije, snemalka ter steadicam operaterka in montažerka.

Ostale_i pa so:

  • Sandra Hezinová: projektna vodja festivala kvirovskega filma Mezipatra in selektorica mednarodnega festivala filmskega celovečernega filma Karlovy Vary
  • Lazara Marinković: soustanoviteljica neodvisne organizacije IDAHO in članica programskega sveta mednarodnega filmskega festivala Merlinka. Poleg tega je novinarka,  medijska producentka, filmska ustvarjalka in dokumentarna fotografinja.
  • Axel Schock: novinar, urednik in pisatelj več kot deset različnih knjig večinoma o temah LGBT.

Ob zaključku bo najboljši dolg film dobil nagrado Rožnati zmaj, kratki pa se ji bodo morali letos odpovedati zaradi prenizkega števila prijav.

Druga novost, ki jo letos festival predstavlja, je čisto nova spletna stran, kjer si lahko ogledate spored festivala in spremljevalnih dogodkov.

Kakor vsako let, ima festival stransko aktivnost, promocijo LGBT branja. Obiskovalke_ci na posameznih projekcijah bodo dobile_i brezplačne knjige iz založbe Lambda in letos tudi iz založbe Vizibilija.

»Letošnji festival LGBT filma prinaša zares raznolike LGBT-oseb in kaže, da obstaja množica načinov, kako obstajat kot LGBT-oseba  po svetu. Letošnja selekcija ne kaže le nekakšnega realističnega življenja in težav skupnosti, ki so še prevečkrat izpostavljene nasilju, temveč nudijo tudi veliko mero optimizma, kar nas predvsem zelo veseli.« – Jasmina Šepetavc

Optimizem pa ni le na filmskem platnu. Filmska ekipa prvega kosovskega gejevskega filma Poroka, je bila prijetno presunjena, ko je bil na premieri sprejet pozitivno. Ekipa je namreč prikrivala do zadnjega trenutka vsebino LGBT in bila v nizkem startu, da se s celotno družino skrije in odseli od doma. Film pa ni bil le pozitivno sprejet, ampak je letos eden izmed najbolj gledanih filmov na Kosovem.

Letos je tudi, kakor se za mesec ozaveščanja o transspolnosti spodobi, bogat s transspolno tematiko. Eden izmed najbolj udarnih filmov je Kličite jo Ganda, ki obravnava resnični dogodek umora transspolne Filipinke in domnevne seksualne delavke Jennifer Laude. Morilec je bil transfobičen ameriški marinec, Joseph Scott Pemberton, ki bi se po tedanjih zakonih celo izmazal. Primer je postal odmeven po celotnih Filipinih in Jennifer Laude je tako poslala simbol za celo filipinsko državo, ki jo tlači ameriška imperialistična politika. Pomembno je tudi, da je ta primer posnela ameriško-filipinska transspolna novinarka Meredith Talusan.

Festival organizira Društvo ŠKUC v sodelovanju s Slovensko kinoteko, Kinodvorom, Gimnazijo Ptuj, IntimniKinom, GT22, Mladinskim centrom Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, Filmskim gledališčem Idrija in Cinema Ariston Trst.

Prvič po triintridesetih letih je festival dobil solidno finančno podporo, ki je bila poprej bolj simbolična. Slovenski filmski center je Festival LGBT filma za vsaj 3 leta uvrstil med programske financerje, ostali sofinancerji pa so tradicionalni podporniki Francoski inštitut in Veleposlaništvo Švice, prav tako Italijanski inštitut, ostale pa so navedeni na spodnjih logotipih:

 

 

 

 

 

 

Viri:

Festival LGBT filma 

Kličite jo Ganda trailer

Poroka Trailer

Tags from the story
Written By
More from Romana Ronkali

Nov korak Nemčije k enakopravnosti interspolnih oseb

Štirinajstega decembra 2018 se je sejna dvorana nemška zveznega parlamenta družno strinjala,...
Read More