Jezikanja: Gayle in isiquomo

Kot večina gejevskih skupnosti po svetu je tudi tista v Južni Afriki v zadnjih petdesetih letih razvila lastno besedišče. Apartheid je botroval nastanku dveh ločenih gejevskih besedišč indoevropskega in nigerijsko-kongoškega izvora. Gail ali gayle (beseda gail pomeni govoriti, klepetati) je argo, osnovan na angleškem in afriškem jeziku, ki se uporablja predvsem v urbanih središčih in je v mnogočem podoben polariju, iz katerega si tudi izposoja nekatere besede. Drugo besedišče, znano kot isiGqumo, pa je osnovano na ngunskem besedišču in ga govorijo predvsem črnci, katerih materni jezik je eden izmed bantujskih. Isigqumo do danes ostaja slabo raziskan, gayle pa je podrobno opisal Ken Cage v svoji knjigi Gayle: The Language of Kinks and Queens, ki vsebuje tudi slovar z okrog 1400 izrazi in zgodovino besedišča, katerega izvor naj bi segal vse tja do poznega srednjega veka.

Za prvo moderno različico velja moffietaal (v afrikansu dobesedno »jezik gejev«), ki ga je uporabljala črnska transvestitska skupnost v petdesetih letih. V šestdesetih je ta način komunikacije postal popularen v belskih homoseksualnih krogih, med prvimi pa so ga uporabljali stevardi (t. i. koffie-moffies). Poleg nekaterih osnovnih besed iz polarija večino besedišča gayle sestavljajo ženska imena, ki so podobna besedam, katerih pomen nosijo. Ta pojav je edinstven, saj ne gre zgolj za klasično feminizacijo temveč za celotno besedišče, osnovano na ženskih imenih. Nekaj primerov: Aida – AIDS,  Annie – anus, Connie – kondom, Beulah – lep (ang. beautiful), Elsie Geselsie – klepetulja, Erica – erekcija, Olga – star in grd (ang. old and ugly), Priscilla – policist, Ramona Rottencrotch – moški vprašljive čistoče, Stella – krasti (ang. steal) ipd.

Gayle, kot ga poznamo danes, je po vsej verjetnosti nastal kot skrivni jezik v času zatiranja, služil pa je tudi kot način prepoznavanja med geji. Kljub razširjeni uporabi se zdi, da je gayle bil in je še vedno domena gejev, saj ga lezbijke nikoli niso uporabljale. Prej omenjeni Ken Cage je poskrbel, da je gayle postal predmet akademskih razprav, vendar je kljub temu prepričan, da bo zaradi vedno bolj pozitivnega odnosa do gejevske kulture kmalu izumrl.

Podrobnejša raziskava o isiGqumu ne obstaja, znano je le, da izvira iz afriških rudnikov, kjer so moški živeli v nekakšnih samskih domovih brez svojih družin. Posledično so si med svojim bivanjem tam omislili nekakšne »moške žene« in se nato, ko se jim je iztekla pogodba, vrnili k tistim »pravim«.

Tags from the story
More from Anamarija Šporčič - Janis

Recenzija: Plošča 27/28

G-A-Y The Album Ste si kdaj želeli imeti gejevski nočni klub kar...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja