V Grčiji kljub naraščanju sovraštva do LGBT-oseb sprejeli zakon o pravicah istospolnih parov

greece-same-sex-union-recognition-bill

V torek je grški parlament z veliko večino 194 za in 55 proti sprejel zakon, ki istospolnim parom v civilnem partnerstvu omogoča uveljavljanje istih pravic, kot poročenim parom z izjemo posvojitev. Leta 2013 je namreč Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da je zakon o civilnih zvezah iz leta 2008, ki je eksplicitno izključeval istospolne pare, diskriminatoren.

Primier Aleksis Cipras je ob tem dejal, da je sprejetje zakona pripomoglo k zaščiti pravice do enakosti ne glede na spol in spolno usmerjenost. Pojasnil je, da to končuje obdobje nazadnjaštva in sramote za državo, in dodal: »Namesto proslavljanja, bi se mogoče morale_i opravičiti več sto tisoč sodržavljankam_om, ki so jim bile vsa ta leta njihove pravice zanikane.« Pri tem si sicer ne zatiska oči, saj meni, da je pred njimi še dolga pot boja proti vsakršni diskriminaciji, še posebej rasizmu.

Amnesty International je pozdravila ta »zgodovinski korak«, a hkrati izpostavila, da se v Grčiji LGBTI-osebe še vedno soočajo s sovražnostjo. »Kljub temu prvemu koraku LGBTI-osebe v Grčiji še vedno živijo v sovražnem ozračju, oblasti pa jih pri tem ne zaščitijo primerno,« je dejal Gauri van Gulik, namestnik direktorja za Evropo in osrednjo Azijo pri Amnesty International. Pojasnil je, da število fizičnih napadov narašča, sovražni govor je običajen pojav, oblasti pa ga ne naslavljajo. Televizijske postaje celo cenzurirajo televizijske prikaze naklonjenosti med istospolnimi pari. Pri Amnesty International izpostavljajo še, da noben zakon ne omogoča pravnega priznanja spola za transspolne osebe.

Zakonska zveza za istospolne pare je sicer legalizirana v 18 državah po svetu, kar vključuje tudi 13 držav v Evropi. Irska je bila prva država na svetu, kjer so istospolne poroke podrli na referendumu. Slovenija  pa …  je med tem nazadovala.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Predlog Zakona o partnerski skupnosti v javni obravnavi

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v ponedeljek...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja