Predlog Zakona o partnerski skupnosti v javni obravnavi

ZIPS

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v ponedeljek v javno obravnavo posredovalo predlog Zakona o partnerski skupnosti (ZPS). Z zakonom želijo odpraviti razlikovanje, ki temelji spolni usmerjenosti. Javna obravnava je predvidena do 5. maja.

V predlogu Zakona o partnerski skupnosti predlagajo ureditev partnerske skupnosti, kot skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki skleneta partnersko skupnost. Partnerska skupnost ima enake pravne posledice, kot jih ima sklenjena zakonska zveza med dvema osebama različnega spola.

Predlog ureja tudi nesklenjeno partnersko skupnost, in sicer enako kot zunajzakonsko skupnost dveh oseb različnega spola. Definira jo kot dalj časa trajajočo življenjsko skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenili oz. sklenila partnerske skupnosti. Predlog pa ne posega na področje posvojitev in na področje oploditve z biomedicinsko pomočjo. Na teh dveh področjih bi po morebitnem sprejetju predloga še naprej veljala sedanja ureditev.

Ob morebitnem sprejetju predloga bi v celoti prenehal veljati Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti (ZRIPS) iz leta 2005. V dveh postopkih za oceno ustavnosti je Ustavno sodišče RS ugotovilo neskladje pravne ureditve dedovanja, ki se nanaša na dedovanje v registrirani istospolni partnerski skupnosti ter v primeru neregistrirane življenjske skupnosti istospolno usmerjenih partnerjev, o čemer smo že pisali na Narobe blogu.

Partnerki oz. partnerja bosta po predlogu zakona lahko tudi na slovesen način sklepali oz. sklepala partnersko skupnost. S predlogom zakona ministrstvo odpravlja neenakosti tudi na nekaterih drugih področjih, kot npr: da se brezposelna registrirana partnerica oz. brezposelni registrirani partner trenutno po svoji partnerki ali svojem partnerju ne more zdravstveno zavarovati; obsojenko ali obsojenca na prestajanju kazni zapora po trenutni veljavni zakonodaji kot svojca, ne more obiskati partnerka oz. partner v registrirani istospolni skupnosti; preživela istospolna partnerka oz. preživeli istospolni partner najemnice oz. najemnika stanovanja nima pravice zahtevati sklenitve najemne pogodbe. Odpravlja pa tudi druge neenakopravnosti v različnih zakonih, ki jih je v preteklosti že ugotavljalo Ustavno sodišče.

Ob objavi predloga so na ministrstvu še zapisali, da verjamejo, da ljudje ne smejo biti neenako obravnavani na podlagi spolne usmerjenosti ter da predlog zakona sprejemajo z zamudo, saj sta oba roka, ki ju je Ustavno sodišče določilo Državnemu zboru RS za odpravo ugotovljenega neskladja ZRIPS-a, že potekla.

Predlog zakona je objavljen na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Do objave lahko dostopate tudi s klikom na >>>

 

Vir:
Written By
More from Eva Gračanin

Mediašit: Parada nenormalnih

V časniku Večer smo lahko kmalu po ljubljanski Paradi ponosa prebrali članek...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja