Ugandski predsednik podpisal predlog zakona o kriminalizaciji homoseksualnosti

Uganda 330

Pretekli ponedeljek se je v Ugandi zgodilo točno tisto, česar smo se bali. Predsednik Yoweri Museveni je podpisal predlog zakona o kriminalizaciji homoseksualnosti Ta še dodatno zaostruje kaznovanje homoseksualnosti, ki je bila v tej afriški državi ilegalna že po prejšnji zakonodaji.

Yoweri Museveni je ob tem dogodku izjavil, da so siti razkazovanja homoseksualnosti in da je po njihovem mnenju ekshibicionizem, rekrutiranje in homoseksualno prostitucijo treba zatreti. Dodal je še, da so za ta ukrep krive države iz Zahoda, saj v Ugandi ne želijo slediti vplivu zahodnih kultur. Iz te izjave “v imenu ljudstva” ja razvidno dvoje. Prvič, gre za zelo očitno demonizacijo homoseksualnosti in drugič, Musevenijevo prelaganje krivde na zahod oziroma tako imenovano zahodno kulturo (kulture), ki po njegovem mnenju predstavlja grožnjo ugandski družbi in morali. Protihomoseksualna zakonodaja je namreč ostanek britanske kolonialne vladavine.

Po novem zakonu, o katerem smo na našem portalu poročali že v času njegovega nastajanja, so za prekrške zagrožene izjemno stroge kazni. Dosmrtna zaporna kazen je predvidena za spolne odnose z osebo istega spola in istospolne poroke. Sedem let zaporne kazni je zagroženih za izvajanje obreda istospolne poroke ter za pomoč in svetovanje LGBT osebam, od pet do sedem let zapora pa lahko doleti osebe, ki bi zagotavljale prostore ali materiale za aktivnosti, povezane z LGBT osebami, ter članice in člane kakršnihkoli podjetij ali nevladnih organizacij, ki podpirajo LGBT skupnost. Prvič v zgodovini kriminalizacije homoseksualnosti v Ugandi so sedaj v zakon poleg gejev izrecno vključili tudi lezbijke.

Opisani zakon je sprožil burne odzive tako v Ugandi kot po svetu. Ko je bil predlog zakona še v obravnavi, je največ ogorčenja požel člen, ki je predvideval smrtno kazen za določene kršitve, vendar so ta člen zaradi pritiska mednarodne javnosti umaknili. Pritiski pa žal niso bili dovolj močni, da bi vplivali na preklic zakona v celoti.

Nedvomno lahko sklenemo, da je nov zakon o kriminalizaciji homoseksualnosti velik korak nazaj in da smo ponovno priča novodobnemu lovu na čarovnice. Uganda še vedno utrjuje svoj sloves ene najbolj homofobnih držav na svetu in to bolj ali manj po zaslugi maloštevilnih nosilcev in nosilk moči, ki v imenu ljudstva uresničujejo svoje paranoidne in izjemno sovražne blodnje. Upamo lahko samo, da bodo številni odzivi javnosti pripomogli, za začetek vsaj k temu, da bodo ugotovili, da zastraševanje še nikoli ni prineslo pozitivnih posledic in da je morda čas, da začnejo spoštovati in priznavati temeljne človekove pravice vsem ljudem.

 

Viri:
More from Urška Balažic

Italijansko sodišče priznalo zakonsko zvezo francoskega para

Drugostopenjsko sodišče v Neaplju je pretekli teden razsodilo, da mora država registrirati...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja