Najprej redefinicija zakonske zveze, kaj bo naslednje?

Roda

 
Po tem, ko so preteklo nedeljo hrvaški volivci in volivke na referendumu izglasovali, da bo v hrvaški ustavi zapisana diskriminatorna definicija zakonske zveze kot skupnosti med moškim in žensko, je svoje mnenje o zadevi izrazilo tudi največje združenje staršev na Hrvaškem RODA* (Roditelji u akciji – Starši v akciji). Združenje RODA je tak izid referenduma sicer pričakovalo, kljub temu pa so razočarani nad rezultati in zaskrbljeni nad tem, kar bo sledilo.

Predsednica združenja Mirela Blažanović najbolj obžaluje dejstvo, da bodo te bitke sedaj morali nadaljevati njihovi otroci, ki so jim želeli zagotoviti drugačno, boljše življenje. Čeprav njihova bitka ni izgubljena, so vseeno pretreseni. Blažanović meni, da se bodo morali še enkrat soočiti s tem izzivom ali pa se bodo morali njihovi otroci. Ne glede na to, da jih izid referenduma žalosti, pravi, da bodo šli naprej in se borili za enakopravnost vseh, kljub temu da se bojijo, česa se bo v prihodnosti lotila iniciativa V imenu družine (U ime obitelji).

Izrazita konservativka in nasprotnica enakopravnosti zakonske zveze, Željka Markić, je povedala, da je bil referendum samo začetek in da je bila to samo prva od njihovih borb. V združenju RODA se zato bojijo, da sta naslednji vprašanji splav in oploditev z biomedicinsko pomočjo. Iste skupine ljudi, ki so člani in članice iniciative V imenu družine, so že poskušale doseči prepoved oploditve z biomedicinsko pomočjo. Organizacija Vigilare in iniciativa Tudi jaz sem bil zarodek (I ja sam bio embrio) sta leta 2012 zbirali podpise za peticijo »Deklaracija o začetku in zaščiti človeškega življenja,« s katero so nameravali zaustaviti izglasovanje zakona o oplojevanju z biomedicinsko pomočjo.

Edina dobra stvar pri zadnjemreferendumu je po mnenju Blažanovič to, da je trenutna situacija na nek način združila državljane in državljanke, ki do sedaj niso imeli dovolj informacij o LGBT skupnosti, zdaj pa so z nekaj truda spoznali manjšine in veliko ljudi je sočustvovalo z njimi.

Izid referenduma sproža mnoge polemike, saj je lahko konservativna naravnanost tistih volivk in volivcev, ki se udeležujejo volitev, nevarna za celotno družbo in družbeno ozračje. Upamo, da borkam in borcem za pravice LGBT skupnosti in človekove pravice nasploh, izid referenduma ni vzel volje do boja za enakopravnost ter da se bodo še naprej trudili za bolj enakopravno in sprejemajočo klimov državi.

 

Vir:
* Roda v hrvaščini pomeni štorklja.
More from Urška Balažic

Transfobna in homofobna računalniška igrica

Na spletnem portalu z računalniškimi igricami Steam se je pred kratkim pojavila...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja