Končal se je 29. FGLF – Drugi rožnati zmaj filmu Rosie

rosie5

 

V nedeljo se je končal 29. festival gejevskega in lezbičnega filma (FGLF), ki velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi. Od 23. novembra do 1. decembra so v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru in na Ptuju predvajali 25 dolgih in 20 kratkih filmov iz 20 različnih držav. Letos so na festivalu prvič podelili tudi filmske nagrade, in sicer dva rožnata zmaja.

Rožnatega zmaja po izboru občinstva je prejel švicarski film Rosie režiserja Marcela Gislerja. Pretresljiva družinska drama in grenko-sladka komedija pripoveduje zgodbo o uspešnem gejevskem pisatelju Lorenzu Meranu, ki ima trenutno pisateljsko blokado, in se začasno iz Berlina vrne v ruralno vzhodno Švico, ker je njegova mama Rosie po padcu pristala v bolnišnici. Poleg maminega popivanja in trmoglavosti, saj noče v oskrbovani dom, prav tako pa si ne pusti pomagati doma, se mora Lorenz soočati še z nerazrešeno preteklostjo pokojnega očeta, zato skoraj spregleda, koliko pomeni mladeniču, ki ga je pred kratkim spoznal v lokalni diskoteki.

Rosie je odigrala odlična Sibylle Brunner (na fotografiji levo), ki se je skupaj z režiserjem Marcelom Gislerjem (na fotografiji s Suzano Tratnik) udeležila pogovora v sklopu FGLF-ja.

Kot smo že poročali na Narobe blogu, je rožnatega zamaja po izboru žirije prejel japonski film Yoshiko in Yuriko režiserke Sachi Hamano. Film, posnet po resničnih dogodkih, je žirijo prepričal s svojo ganljivo pripovedjo, ki odkriva zamolčano zgodovino dveh žensk, intelektualk na začetku 20. stoletja, in njuno ljubezensko razmerje. Film je hkrati vizualno poetično in impresivno delo, ki stilsko spominja na velikane japonske kinematografije.

Čestitamo sodelavkam in sodelavcem obeh nagrajenih filmov ter organizatorkam in organizatorjem festivala. Se vidimo na 30. FGLF-ju prihodnje leto.

 

Viri:
Written By
More from Eva Gračanin

Legebitra predstavila izhodišča za razpravo o novi Nacionalni strategiji za HIV in SPO

Objavljamo celotno sporočilo Društva informacijski center Legebitra. Društvo Legebitra že vrsto let aktivno...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja