Poskus makedonske vlade da omeji pravice LGBTI-oseb

Peticija - Makedonija 2014

Vlada Republike Makedonije je predlagala spremembe ustave, ki vključujejo tudi amandma 33. Ta zakonsko zvezo, civilno partnerstvo in katerokoli drugo obliko registriranega življenjskega partnerstva opredeljuje kot zvezo med enim moškim in eno žensko. Makedonska Nacionalna mreža proti homofobiji in transfobiji meni, da je amandma 33 huda kršitev postopka ustavnih sprememb, arogantna zloraba odločitve makedonska parlamenta, da upošteva le prvotne predloge ustavnih amandmajev, in kršitev človekove pravice do zasebnega in partnerskega življenja LGBTI-oseb ter socialnih pravic, ki izhajajo iz tovrstnih partnerstev. Posameznice in posameznike zato pozivajo, naj podpišejo spletno peticijo.

Svoje mnenje o kršitvi postopka ustavnih sprememb utemeljujejo s potekom priprave ustavnih sprememb. 7. julija 2014 je makedonski parlament začel razpravljati o predlaganih ustavnih amandmajih, ki so vključevali tudi amandma 33, katerega namen je bil jasneje opredeliti zakonsko zvezo kot zvezo med enim moškim in eno žensko. Kljub temu, da je parlament razpravljal le o zakonski zvezi, ne pa tudi o civilnem partnerstvu in drugih oblikah registriranega partnerstva, je bilo slednje zapisano v osnutku ustavnih sprememb. 27. avgusta 2014 je parlament sprejel 7 predlaganih ustavnih amandmajev med njimi tudi amandma 33.

Nacionalna mreža proti homofobiji in transfobiji je globoko zaskrbljena za človekove pravice LGBTI-oseb v Makedoniji. Beležijo visoko stopnjo kršitev in manko učinkovite zaščite pravic s strani državnih organov. Menijo, da bo tovrstna sprememba le še okrepila diskriminacijo, nasilje in sovražni govor uperjen proti LGBTI-osebam. Dodajajo, da opisana ustavna sprememba ogroža razvoj človekovih pravic v Evropi, saj se lahko tovrstni model enostavno prenese v kontekste drugih držav. Pojasnjujejo, da vse države v Evropi ustavnih omejitev veljavnosti mednarodnih standardov človekovih pravic ne regulirajo na enak način. Države, ki postavljajo primat nacionalne ustavnopravne zakonodaje nad mednarodnim pravom, lahko uveljavljajo omejitve, ki niso v skladu z mednarodnim pravom človekovih pravic in so zato v nacionalnem pravnem sistemu nadrejene mednarodnim standardom. Poziv mednarodni skupnosti ter posameznikom in posameznicam, da od makedonskega parlamenta, predsednika in vlade zahtevajo umik amandmaja 33, je zato še toliko bolj pomemben.

Peticijo lahko podpišete na Avaaz.org >>>

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Začetek zbiranja nominacij za Zlate Tifanije 2017

Iz Kulturnega centra q pri Društvu ŠKUC sporočajo, da z velikim pompom...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja