Transspolna aktivistka dosegla zgodovinsko zmago na sodišču

Audrey

Kenijsko vrhovno sodišče je v primeru zgodovinskih razsežnosti razsodilo, da mora Kenijski nacionalni izpitni odbor (Kenya National Examinations Council KNEC) transspolni aktivistki, Audrey Mbugua (na fotografiji), izdati nova spričevala, ki bodo nosila njeno ime in na katerih ne bo več označen moški spol. KNEC ima sedaj na voljo 45 dni, da izpolni ukaz vrhovnega sodišča in izda nova spričevala.

Audrey Mbugua je vrhovnemu sodišču predložila dovolj dokazov v podporo svoji želji in potrebi po novem spričevalu. Predstavniki oziroma predstavnice sodišča so ob razsodbi povedali, da na podlagi svoje pravne presoje niso ugotovili, da bi bili izpiti in ocene v njihovi državi kakorkoli povezani z biološkim spolom oseb.

V svoji izjavi ob razglasitvi razsodbe je Audrey Mbugua povedala, da ta zmaga pomeni prelomen trenutek v zgodovini boja za enakopravnost. Dodala pa je še, da namerava nadaljevati z borbo za pravice transspolnih oseb po pravnih poteh.

Kljub pomembni zmagi pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da v Keniji trenutno poteka obravnava osnutka zakona o kriminalizaciji homoseksualnosti, ki za kršitve predvideva strahotne kazni, kot je smrt s kamenjanjem. Predstavnik kenijske vlade je v začetku leta povedal, da je homoseksualnost tako resen problem kot terorizem ali kakšno drugo družbeno zlo.

Audrey Mbugua ter vsem aktivistkam in aktivistom za pravice transspolnih oseb ob zmagi na vrhovnem sodišču čestitamo in jim želimo še veliko tovrstnih zmag. Upamo tudi, da bodo taki in podobni primeri pravočasno odprli oči nosilkam in nosilcem oblasti, da ne bodo sprejeli izjemno nehumanega predloga zakona o kriminalizaciji homoseksualnosti, ki bi vsekakor pomenil velik korak nazaj za celotno kenijsko družbo.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Zemljevid pravic transspolnih oseb 2015

Pred kratkim smo na našem blogu poročali o mavričnem zemljevidu in mavričnem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja