Zemljevid pravic transspolnih oseb 2015

Trans Rights Map 2015

Pred kratkim smo na našem blogu poročali o mavričnem zemljevidu in mavričnem poročilu za leto 2015, ki je je pripravila mednarodna organizacija ILGA-Europe. Ista organizacija je v sodelovanju z mednarodno organizacijo TGEU (Transgender Europe) pripravila tudi zemljevid in indeks pravic transspolnih oseb.

Zemljevid prikazuje zakonske zahteve po sterilizaciji in administrativne prakse v zakonodaji, ki urejajo pravno priznanje spola v evropskih državah. Indeks pravic transspolnih oseb pa predstavlja podrobnejši pregled stanja v 22 različnih kategorijah.

Zemljevid prikazuje geografsko območje Evrope, na katerem so države obarvane s tremi barvami: rdečo, modro in rjavo. Z rdečo barvno so označene države, v katerih je za pravno priznanje spola obvezna sterilizacija, z rjavo barvo države, v katerih pravno uradno priznanje spola sploh ni možno, in z modro barvno države, ki za pravno priznanje spola sterilizacije ne zahtevajo. Iz pregleda je razvidno, da kar 23 evropskih držav z zakonom ali v praksi zahteva, da transspolne osebe opravijo sterilizacijo pred pravnim priznanjem spola.

V Sloveniji sicer ni eksplicitne zakonske zahteve po sterilizaciji oseb pred njihovim pravnim priznanjem spola, v praksi pa je bila večina oseb, ki so zaprosile za pravno priznanje spola, vsaj na hormonski terapiji. Pravilnik o izvrševanju zakona o matičnem registru namreč v 37. členu določa, da mora oseba za pravno priznanje spola priložiti potrdilo pristojne zdravstvene ustanove ali pristojne_ga zdravnice_ka, da je spremenila spol. Brez medicinske obravnave v Sloveniji pravno priznanje spola torej ni možno, kar je kršitev vsaj treh človekovih pravic: pravice do telesne integritete, pravice do zdravja in pravice do zasebnosti. Pogoj za pravo priznanje spola bi morala biti izključno želja osebe, da želi pravno priznati svoj spol.

Indeks pravic transspolnih predstavlja pregled zakonskega stanja na področju enakopravnosti in nediskriminacije na področju spolih identitet in spolnih izrazov in izpostavlja zakonske zahteve pri postopkih priznanja spolnih identitet. 22 kategorij, ki jih obsega indeks se nanaša na 5 širših področij, in sicer na pravno priznanje spola, azil, predsodki/nasilje, nediskriminacijo in družino.

Zemljevid in indeks pravic transspolnih oseb sta za vse, ki jih zanima stanje v Evropi, na voljo na spodnjih povezavah.

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

V Rusiji trans osebam prepovedali vožnjo avtomobila

  Ruski predsednik vlade, Dimitrij Medvedjev je potrdil nov zakon, ki ljudem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja