V Rusiji trans osebam prepovedali vožnjo avtomobila

From Russia with Love

 

Ruski predsednik vlade, Dimitrij Medvedjev je potrdil nov zakon, ki ljudem s »seksualnimi motnjami« prepoveduje vožnjo, saj po mnenju ruske vlade predstavljajo povečano nevarnost za povzročitev prometnih nesreč.

Prepoved se nanaša na vse ljudi, za katere velja, da imajo »motnjo spolne identitete«, kamor po svojih kriterijih ruske oblasti uvrščajo tudi trans osebe in transvestite. Nadalje je vožnja prepovedana tudi osebam, ki imajo »motnje seksualnih preferenc«, kamor uvrščajo med drugim ekshibicionizem, sadomazohizem in pedofilijo, pod to definicijo pa bi lahko po ruskih kriterijih spadali tudi homoseksualni moški.

Prepoved je presenetljivo podprlo tudi Združenje profesionalnih voznikov (Professional Drivers Union), predsednik združenja, Aleksander Kotov pa je v svoji izjavi dejal, da je na cestah preveč smrtnih žrtev in je zato po njegovem mnenju zaostrovanje zdravstvenih zahtev za pridobitev vozniškega dovoljenja popolnoma upravičeno.

Prepoved je že požela številne kritike, saj mnogi nasprotniki in nasprotnice menijo, da gre samo še za en način Putinovega režima za zatiranje pravic skupin ljudi, ki veljajo za tabuizirane.

Združenje ruskih odvetnic in odvetnikov za človekove pravice je napadlo diskriminatorni zakon in napovedalo, da se bodo borili za obravnavo zakona na ruskem Ustavnem sodišču. V svoji izjavi so povedali, da je odlok nepravičen do določenih posameznikov in posameznic ter skupin državljank in državljanov, prav tako pa v veliki meri omejuje pravice in svoboščine državljanov in državljank kot celote.

Jean Freedberg iz organizacije Human Rights Campain Global dodaja, da je prepoved pridobitve vozniškega dovoljenja trans osebam še en primer povečanega delovanja ruske vlade v smeri preganjanja in diskriminacije LGBT-populacije.

Strogo obsojamo vse oblike diskriminacije in preganjanja LGBT-skupnosti in preostalih manjšin, ki so na kakršen koli način podvržene podobnemu ravnanju. Verjamemo, da ne obstaja nobena vzročno-posledična povezava med spolno identiteto in spolno usmerjenostjo ter verjetnostjo povzročitve nesreč. Število žrtev na cestah je tako v Rusiji, kot tudi drugje po svetu resen problem, s katerim bi se bilo treba spopasti sistematično in učinkovito ne pa ga zlorabljati v ozke politične namene.

 

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Ameriško vrhovno sodišče legaliziralo istospolne poroke v vseh zveznih državah

Senat ameriškega vrhovnega sodišča je s petimi glasovi za in štirimi proti...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja