Ameriško vrhovno sodišče legaliziralo istospolne poroke v vseh zveznih državah

ZDA

Senat ameriškega vrhovnega sodišča je s petimi glasovi za in štirimi proti odločil, da so poroke istospolnih parov legalne v vseh zveznih državah ZDA. Gre za zgodovinski dogodek in predstavlja vrhunec v primeru Obergefell vs. Hodges, v katerem je moški iz Ohia tožil državo, ker mu niso dovolili vpisa v mrliški list pokojnega moža.

Odločitev je pozdravil tudi sam predsednik ZDA Barack Obama, vrhovni sodnik Anthony Kennedy pa je v obrazložitvi sodbe zapisal, da istospolni pari zahtevajo enako dostojanstvo v očeh zakona in da jim ustava to zagotavlja. Evan Wolfson, ustanovitelj civilne pobude Freedom to Marry, je ob odločitvi sodišča izjavil, da odločitev sodišča predstavlja vrhunec desetletja dolgega boja, ki se je odvijal v ljudskih in sodnih dvoranah.

Zvezne države bodo verjetno potrebovale nekaj časa, da se odzovejo na sodbo. Odvetniki in odvetnice, ki svetujejo istospolnim parom, pa so opozorili, da se bodo nekatere države razsodbi uprle in poskušale čim bolj zavleči vpeljavo nove ureditve.

Zvezna sodišča po posameznih državah, kjer so bile poroke istospolnih parov prepovedane, so ugotavljala, da je prepoved v nasprotju z ustavo. To so potrjevala tudi prizivna sodišča, ko pa je sodišče v Cincinnatiju sprejelo nasprotno odločitev, se je moralo vmešati vrhovno sodišče.

Odločitev vrhovnega sodišča je požela veliko navdušenja povsod po svetu. Podporo legalizaciji istospolnih porok so na svojevrstne načine podprla tudi različna podjetja in organizacije, kot so Amerian Airlines, Target, YouTube, Starbucks, PETA in številne druge, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi.

Legalizacije istospolnih porok v ZDA smo zelo veseli in upamo, da bodo posamezne zvezne države čim prej in s čim manj odpora uvedle novo ureditev. Kot 22. država, ki je legalizirala istospolne poroke bodo ZDA nedvomno služile tudi kot pomemben vzor vsem svetovnim državam, ki podobne zakonodaje še niso uredile. Upamo, da bomo kmalu lahko poročali o dvaindvajseti, triindvajseti itn. državi, ki je legalizirala poroke istospolnih parov.

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Srbija naj začne upoštevati svoje zakone o zaščiti LGBT oseb

V Srbiji so se pričele razprave o strožjem sankcioniranju nasilja iz sovraštva...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja