Srbija naj začne upoštevati svoje zakone o zaščiti LGBT oseb

diversity

V Srbiji so se pričele razprave o strožjem sankcioniranju nasilja iz sovraštva do verskih, nacionalnih in spolnih manjšin. Decembra lani so bile v srbsko zakonodajo vključene zakonske odredbe, ki se nanašajo na zločine strojene iz sovraštva, vendar pa se ta zakonodaja ne izvaja v celoti, hkrati pa tudi nima zadovoljivega preventivnega delovanja. Dokler ostaja ta zakonodaja samo na papirju, bistvenega izboljšanja položaja manjšin v Srbiji ne moremo pričakovati.

Državni tajnik srbskega ministrstva za pravosodje Danilo Nikolić je v svoji izjavi povedal, da je vršilke in vršilce tovrstnih kaznivih dejanj potrebno poiskati in jih obtožiti, na sodišču pa je treba predložiti dokaze, na podlagi katerih bi potem sodišče lahko na tovrstne pojave odzvalo s primerno kazensko politiko.

Goran Mitić iz Civil Rights Defenders opozarja na dokaj negativne prakse srbskih sodišč. Po njegovem mnenju je paradoks na sodiščih pogosto v tem, da sodnice in sodniki napadalce in napadalke na LGBT osebe pogosto obsodijo na nižjo kazen, saj menijo, da imajo za te napade nako opravičilo.

Kljub novi zakonodaji tako še zmeraj ostaja odprto vprašanje, na čigavi strani je država in kako bi lahko najučinkoviteje realizirali novo zakonodajo v povezavi s konkretnimi akcijami, ki bodo dajale jasno in nedvoumno sporočilo, da za nasilje iz sovraštva do manjšin ni nobenega opravičila.

 

Viri:
Gay Serbia >>>
Queer.hr >>>

More from Urška Balažic

Lani v Nigeriji aretiranih 25 gejev

Skupina nigerijskih vigilantov je lansko leto v nigerijski zvezni državi Kebbi aretirala...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja