Lani v Nigeriji aretiranih 25 gejev

Nigerija

Skupina nigerijskih vigilantov je lansko leto v nigerijski zvezni državi Kebbi aretirala 25 gejev, ki so jih potem predali pristojnim oblastem. Sanusi Ibrahim Geza, poveljnik Kebbijskih oblasti, je novico o aretacijah vključil v sporočilo za javnost, ki ga je podal prejšnji teden.

Za BBC Hausa (novice v jeziku hausa) je Sanusi Ibrahim Geza povedal, da so bili nekateri izmed aretiranih kaznovani z bičanjem, druge pa so odpeljali na sodišče, kjer so bili podvrženi drugim kaznovalnim ukrepom. Povedal je še, da so aretirali tudi 20 ljudi, ki so bili obtoženi trgovanja z ljudmi in jih predali uradu za imigracije za nadaljnjo obravnavo.. Na koncu je dodal, da morajo, če želijo občutno zmanjšati stopnjo kriminala, sodelovati z drugimi državnimi varnostnimi organi.

Vigilantska skupina (prostovoljni, samooklicani varuhinje in varuhi zakona), ki je pomagala pri aretacijah, se opisuje kot skupina prostovoljnih agentk in agentov, ki pomagajo pri vzdrževanju reda in miru.

Stanje v Nigeriji tudi letos očitno ni nič boljše, saj je bil v začetku meseca aretiran in brez obtožbe pridržan Ifeanyi Orazulike, gejevski aktivist, ki vodi kliniko za geje in trans osebe.

Nigerija je ena od držav, v kateri je homoseksualnost še vedno kriminalizirana z zakoni, ki predpisujejo za kršitve zelo stroge kazni, vključno z zaporno kaznijo do 14 let. Podobno kot v Ugandi tudi v Nigeriji zaenkrat, žal, ne kaže na izboljšanje trenutnih razmer, ki so izjemno nenaklonjene LGBTI-skupnosti. Vsem osebam, ki so žrtve tega sistema želimo veliko vztrajnosti in upamo, da bodo zunanji pritiski in zgledi iz drugih držav kmalu vplivali na spremembo zakonodaje.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Italijansko sodišče priznalo zakonsko zvezo francoskega para

Drugostopenjsko sodišče v Neaplju je pretekli teden razsodilo, da mora država registrirati...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja