Vsa lepota mora umreti

Zernovski 05

 

»All Beauty Must Die« (»Vsa lepota mora umreti«) je projekt umetnika Velimirja Zernovskega, s katerim želi odpreti prostor za marginalizirane skupine, ki so izključene iz državnih proslav ob dnevu neodvisnosti, ki ga v Makedoniji obeležujejo 8. septembra. V Skopju rojeni in delujoči umetnik bo tako v nedeljo na ulicah glavnega makedonskega mesta razstavil svoje risbe v obliki veleplakatov, ki tematizirajo kritičen odnos do temeljnih domnev o oblikovanju nacij in neodvisnosti.

Zernovski 02

Umetnik, ki je odraščal v času razpadanja skupne države Jugoslavije in naraščajočega prebujanja nacionalizmov,  je kritičen do nasilja kot proizvoda nacionalistične, moško usmerjene in normativne družbenosti. Kritika nacionalizma in njegove moške logike je hkrati tudi kritika »iskanja korenin« v daljni preteklosti.

Zernovski 01

S svojo umetniškim posegom v javni prostor Zernovski verbalizira naše izkušnje kot provincialne. Vendar se ne ustavi pri tem. Z risbami javni prostor odpre za stališča oz. gledišča, ki ležijo nasproti provincialnosti, mejijo na škandal in izpostavljajo logiko tabuja. Z vključevanjem moškosti v projekt si je za cilj postavil razgaljenje, problematiziranje, ironiziranje in preoblikovanje stoletja starega odnosa med politiko in moškostjo. Z izbiro upodabljanja golih moških teles prikazuje telo kot mesto, v katerega je vpisan aparat moči družbenega spola. Zatorej: Vsa lepota mora umreti. Drugačen svet je mogoč.

Zernovski 03

Projekt podpirata Koalicija za spolne pravice in pravice do zdravja za marginalizirane skupnosti (Coalition »Sexual and Health Rights of Marginalized Communities«) in Fundacija Open Society v New Yorku.

Zernovski 04

 

Written By
More from Eva Gračanin

Podeljene 5. Zlate Tifanije

V soboto je Akademija Tiffany že petič podelila Zlate Tifanije za dosežke...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja