Uspešno izvedena četrta Parada ponosa v Pragi

PP Praga 2014 copy

Preteklo soboto je v češki prestolnici Pragi potekala četrta Parada ponosa, ki se je je kljub dežju udeležilo več tisoč oseb. Organizatorke in organizatorji so pričakovali do 20.000 obiskovalk in obiskovalcev, končna številka pa se giblje nekje okoli 17.000.

Dogajanje se je začelo v sredo, 13. avgusta, z nastopom dvojca Pet Shop Boys, razni dogodki pa so potekali do zaključka s parado ponosa. Med tednom Parade ponosa se je v Pragi odvilo 117 dogodkov, ameriško veleposlaništvo pa je v uporabo ponovno odstopilo enega od svojih paviljonov, ki so ga osvetlili z mavričnimi barvami.

Cilj letošnje Parade ponosa je bil zagotoviti podporo LGBT-osebam v državah, kjer so parade in javni nastopi LGBT-oseb prepovedani. Založnik Pink News, Benjamin Cohen, je imel v začetku prejšnjega tedna govor o boju za pravico do istospolnih porok v Veliki Britaniji. V svojem govoru je pojasnil, kako so aktivisti in aktivistke v Angliji, Walesu in na Škotskem izborili te pravice in kako lahko to pomaga izboljšati stanje na Češkem.

Zadnje raziskave so pokazale, da je Češka od vseh bivših komunističnih republik najtolerantnejša na področju pravic LGBT oseb. Kljub temu pa še vedno veliko državljank in državljanov ne podpira LGBT-skupnosti, kar polovica pa jih nasprotuje istospolnim porokam.

Organizatorkam in organizatorjem letošnje Parade ponosa v Pragi čestitamo za uspešno izvedbo in jim želimo veliko uspehov tudi v prihodnjih letih. Prav tako pa upamo, da bodo češke aktivistke in aktivisti uspeli izboriti enakopravne pravice za LGBT-osebe in da bo ozračje v državi postalo bolj naklonjeno sprejemanju in nediskriminaciji LGBT-oseb.

 

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Ugandski homofobni zakon razveljavljen

Pred približno pol leta se je svetovna javnost zgrozila nad dejstvom, da...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja