Transparentna Srbija

 

Letos bo v Beogradu organizirana prva parada ponosa za transspolne in cisspolno nenormativne osebe ter njihove podpornice_ke. Parada bo organizirana pod sloganom: »Nihče ni svoboden, dokler nismo vsi svobodni.«

Namen demonstracije je izpostaviti konkretne težave, s katerimi se vsak dan soočajo transspolne in cisspolno nenormativne osebe v Srbiji, kot tudi nezadovoljstvo z dosedanjim organiziranjem parad ponosa v Beogradu.

Združenji Egal in Gej lezbijski center, ki sta organizatorki_ja, sta izjavili, da so glede na ekonomsko situacijo v državi razmere za transspolne in cisspolno nenormativne osebe še slabše, saj pravno priznanje spola ni docela urejeno. Transspolne in cisspolno nenormativne osebe namreč lahko pridobijo osebne dokumente, šele potem ko so šle skozi proces potrditve spola. Vse skupaj še dodatno zaplete dejstvo, da ni ustreznega zakona, ki bi to področje urejal. Zaradi tega je mnogim transspolnim in cisspolno nenormativnim osebam onemogočen dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe.

Organizatorki_ja povorke ponosa za transspolne in cisspolno nenormativne osebe ter njihove podpornice_ke zahtevata zakonsko ureditev pravnega priznanja spola, spremembo zakona o matičnem registru, ki bi omogočila hitro izdajanje osebnih dokumentov, senzibilizacijo centrov za socialno delo in drugih državnih uradov in institucij. Zato ker ta področja niso zakonsko urejena, prihaja do sistemske diskriminacije in nasilja nad transspolnimi in cisspolno nenormativnimi osebami v šolstvu, zdravstvu, zaposlovanju itd.

Vse_si, ki ste zainteresirane_i, in ki čutite nekaj jugonostalgije ali enostavno solidarnosti, se lahko parade udeležite v nedeljo, 20. septembra, v beograjskem Pionirskem parku ali pa svojo podporo izrazite z lastnega kavča s tvitom. Našo podporo vsekakor imajo.

 

Crol >>>

Gej Srbija >>>

 

Tags from the story
Written By
More from Martin Gramc

Južni sosedje korak naprej od Slovenije

Odbor hrvaškega parlamenta za družino, mlade in šport je prejšnji četrtek pričel...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja