Nepal izdal prvi potni list za transspolno osebo

Nepal - tretji spol

Oblasti v Katmanduju so pred kratkim izdale prvi potni list v tej državi za osebo, ki se ne identificira kot moški ali ženska. Skupine podpornikov in podpornic pravic transspolnih oseb so z navdušenjem pozdravile ta dogodek kot velik dosežek na področju pravic, ki zadevajo spole.V potnem listu je pod poglavjem spola po novem možno izbrati O (other – drugo), namesto ženska ali moški.

Prvi_a, ki je prejel_a nov potni list je bil_a Monica Shahi, nepalski_a aktivist_ka na področju pravic transspolnih oseb, ki je ob izdaji potnega lista povedal_a, da težko opiše svojo srečo ob tem dogodku, ko je država končno pripoznala njegovo_njeno identiteto. V izjavi za javnost je povedal_a, da se ni boril_a samo zase, temveč za vse prihodnje generacije.

V Nepalu so imele transspolne osebe od leta 2013 pri preostalih dokumentih možnost izbire tretje kategorije, pred nekaj meseci pa je vrhovno sodišče odločilo še, da mora vlada vpeljati enake ukrepe tudi pri izdaji potnih listov.

Pinky Gurung, predsednik organizacije Blue Diamond Society, ki se bori za pravice LGBT-oseb, je ob tej priložnosti povedal, da je priznanje tretje kategorije spola v potnih listih plod dolgoletnih prizadevanj in da so ob tem zgodovinskem dogodku zelo ponosni na svojo državo.

Vir:
Ostali prispevki: Urška Balažic

Mednarodni festival Cona sprejemanja

Med prvim in drugim majem letos se bo v srbskem mestu Zaječar...
Preberi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja