Podeljene 5. Zlate Tifanije

Foto: Roman Kuhar

V soboto je Akademija Tiffany že petič podelila Zlate Tifanije za dosežke na sceni LGBT v letu 2016 v kar štirinajstih kategorijah. Najprestižnejši Tifaniji sta dobila Lana Gobec za Lezbo leta in Luka Cej za Pedra leta. Tifanijo za življensko delo je prejela skupina za osebe, ki živijo s hivom, Plushivist. Največ napetega pričakovanja je bilo okrog podelitve Zlate Tifanije v kategoriji Drama Queen. Po dramatičnem dvoboju na odru med Jedlo in ekipo Legebitre je Tifanijo prejela slednja.

Dramatični pa sta bili tudi gostiteljici večera Giovanna Serano in Grofica Prasica, ki sta skušali zmagovalke_ce napovedati tudi z nekonvencionalnimi metodami šloganja iz skodelice brez kavne usedline, tampona, kasete (tiste, prek katere smo smo odraščajoče_i v 90-ih in prej, poslušale muziko) … Ker nas je večina stala (po kvadraturi Tiffany ni ravno Cankarjev dom), je bila skoraj dvourna podelitev precej dolga. V pomoč niso bile niti težave z ozvočenjem. Še vedno pa ne najdem opravičila za občasne nesramne klice med povezovalnimi govori gostiteljic iz zadnjega dela občinstva »Utihni« in »Nehaj že«. Verjamem, da smo bile_i vse osebe na podelitvi prostovoljno, kar pomeni, da smo lahko, če nam kaj ni bilo povšeči, prostovoljno tudi odšle_i.

Odšle pa so tudi nekatere kategorije npr. Naj strejtka in Naj kelnarca, kar pa ni okrnilo po- in namena Tifanij. Edina konstanta je namreč sprememba. Tako je oko najbolj pritegnila nova podoba kipcev: izklesano, zlato obarvano telo, iz katerega, tako kot pri kipcih iz prejšnjih let, ne odpadajo bleščice. Meni so te sicer ljube, so pa precej nadležne za pospravljanje.

Po pogovoru s še nekaterimi udeleženkami_ci podelitve se mi je potrdila misel, da bi potrebovale_i še vsaj kategorijo za biseksualne osebe ter vključevanje transspolnih  oseb v obstoječe kategorije za posameznice_ke.  So pa Zlate Tifanije že dokazale, da niso imune na spremembe in namige iz skupnosti. Zlate Tifanije so namreč vsako leto malce drugačne.

Tole pa je seznam vseh dobitnic_kov:

Peder leta: Luka Cej

Lezba leta: Lana Gobec

DJ leta: Karin Bossman

Žurerka leta: Miha Istenič

Zlata taška leta: Olja Grubić

Tračarica leta: Andrej Peranić

Prodor leta: Revija GEJM

Škandal leta: Odpadli evrovizijski after party, ker je ekipa kluba Tiffany odšla na Kanarce

Naj umetniški dosežki: Jedrt Lapuh Maležič za roman Bojne barve

Naj žur: Pride 2016 After Party

Fleur de Tiffany: Luca Skadi

Ambasadorka: Jan V.

Drama queen: ekipa Legebitre

Zastavonoše: Projekt Odziv na hiv (Legebitra, Škuc Magnus, Dih)

Življenjsko delo: Plushivisti

Dobitnicam_kom čestitamo, prav tako organizatorkam_jem, Akademiji Tiffany. Se vidimo ob letu osorej.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Predsedujoča EU onemogoča izvedbo baltskega prajda

V Litvi se lgbt-organizacija Lithuanian Gay League – LGL (Litvanska liga za...
Read More