Transspolnost v stripu

Dr. October

Začetek leta je bil pomemben za ljubitelje_ice transspolnih junakinj_ov v stripih Detective Comics (DC), saj se je ena od eminentnejših ilustratork stripovske znamke DC razkrila kot transspolna oseba. Enako tudi januarska 948. številka stripa Detective Comics izraža podporo novemu skrivnostnemu liku, ki je transspolna oseba. In sicer gre za dr. Victorio October, nekonvencionalno znanstvenico, ki vodi in upravlja območje pod karanteno v Gotham Cityju.

Seveda dr. October ni prvi transspolni lik v mainstreamovskih  stripih. Ta čast je doletela sostanovalko Batgirl, Alysio Yeoh, ki se je aprila 2013 v solzah razkrila Barbari Gordon. Vendar pa, kakor so na Screen Rant (spletni strani posvečeni Batmanu in Batwoman) sporočile_i svojim bralcem_kam, zgodovino spola dr. October obravnavajo bolj kot komentar in naknadni razmislek k temu, ko se prvič pojavi z Batmanom in Batwoman. Pa tudi sicer bo dr. October služila kot (neke vrste) podporni lik Batwoman, ki je februarja 2017 sama zvezda novega stripa Reborn (Ponovno rojstvo) s prvim poglavjem Batwoman Begins (Začetki Batwoman).

Batwoman

Batwoman, Kate Kane, lezbijka, ki ima številne predhodne vojaške izkušnje, je najprej in predvsem zelo močen lik. Batwoman zaradi svoje spolne usmerjenosti tako predstavlja eno od najeminentnejših likov izmed likov LGBT v stripih DC. Avtorica besedila za Batwoman je Marguerite Bennett (“Batgirl”, “DC Comics Bombshells”), avtor ilustracij pa Steve Epting. Strip o Batwoman bo tako še eden od dodatnih in že tako uspešnih ter LGBT-razkritij polnih stripov DC, ki smo jim bile_i priča že v letu 2016.

Vendar pa, če bo Batwoman sama močna lezbična junakinja in s tem vzornica marsikateri istospolno usmerjeni oseb, pa bo Batman zaveznik prve transspolne ženske v stripu DC. »Najnovejšo Batmanovo zaveznico sploh ne definira njena spolna identiteta. Če niste oseba, ki bi se veliko ukvarjala z zgodbo, verjetno sploh ne boste opazili, da je predstavljena junakinja, dr. Victoria October transspolna ženska«, je zapisal Andrew Dyce na spletni strani Screen Rant.

Kdo je Dr. October

Dr. October spoznamo, ko organska snov prekrije celotno ulico v mestu Gotham in zadevo začne preiskovati vladna agencija A.R.G.U.S. (napredna raziskovalna skupina, ki združuje superljudi; Advanced Research Group Uniting Superhumans), ki spremlja neprimerno delovanje superljudi in želi omenjeno področje mesta izolirati ter sanirati nastalo situacijo. Tak je prvotni načrt. A ko se pojavi poročilo, da se morski galebi hranijo s trupli nenavadnih, dinozavrom podobnih pošasti, imenovanih Kaiji, ki so jih zmanipulirale_i v pol ptiče pol človeška bitja, to postane delo za Batmana. Pri tem Batman k delu povabi vedno bolj usposobljeno sestrično Kate Kane a.k.a Batwoman. Hkrati ji ob tem predstavi izjemno znanstvenico, ki so jo zadolžile_i za omenjeno področje mesta Gotham, ki je trenutno pod karanteno in ki ga imenuje kar ‘Mesto pošasti’.  Znanstvenica se imenuje dr. Victoria October in Kate kaj kmalu spozna, da imata Batman in dr. October za seboj dolgo zgodovino.

Ko Batwoman opazi izvirnost priimka dr. October, Victoria pove, da je to »priimek, ki si ga je sama dala in ki ustreza njeni drzni naravi«, in hkrati, da njen »mrtvi priimek ni imel niti polovico drznosti, ki jo ima sedanji«. Termin ‘mrtvo ime’ označuje ime in/ali priimek, ki so ga transspolne osebe dobile ob rojstvu in ki ga po tranziciji ne uporabljajo več.

A tudi Dr. October se po omembi samoimenovanja ne dotakne več te teme. Zakaj bi na ves glas vsakomur razglašala svojo spolno identiteto, saj je to stvar predvsem nje same? Le Batmanu nameni skrivnosten nasmešek in se mu zahvali za čestitko, ki ji jo je poslal po tranziciji. Takšne vrste obravnavanja dr. October kaže na sprejemanje transspolnosti, čeprav se transspolne osebe zelo dobro zavedajo neprimernih vprašanj, povezanih z imenom, pripisanim ob rojstvu, izgledu pred tranzicijo ipd.

Razkritje piske stripov

Lilah Sturges

To velja tudi v primeru transspolne osebe, piske stripov, Lilah Sturges, ki se je razkrila v enem od člankov o svoji transspolnosti in na svojem profilu na fecebooku. Za slednje se je odločila, ker so ji številni_e prijatelji_ice in občudovalci_ke postavljali vprašanja, kot so »Zakaj?« in »Ne razumem te«. Odločila se je, da bo na ta vprašanja svojim prijateljem_icam in občudovalcem_kam odgovorila tako, da je na facebooku zapisala, da je začela s tranzicijo pred nekaj meseci, da si je spremenila ime iz Matthew v Lilah in da zdaj živi kot ženska večino časa ter naproša vse, da jo od zdaj naprej kličejo z novim imenom ter naslavljajo z ženskimi zaimki. Hkrati pa priznava, da se bo morda kdo še vedno kdaj zmotil_a ali obotavljal_a pri njenem naslavljanju: »Prosim, ne izogibajte se pogovoru z mano, ker se bojite narediti napako. Če me po nesreči pokličete po imenu ‘Matt’, ‘Matthew’ ali mi rečete ‘on’ ali ‘njega’, to ni nič kaj takšnega. Tudi jaz se še kdaj po nesreči zalotim, da samo sebe naslovim z moškim zaimkom. Ni vam treba hiteti z opravičevanjem in opravičili glede tega.«

Prav tako prosi za čustveno podporo družine in prijateljev_ic in poziva različne prijatelje_ice, sodelavce_ke in kolege_ice, različnih spolnih identitet in spolnih usmerjenosti, da ji pišejo, z njo sodelujejo na različne načine ne glede na to, kaj in kdo so, kaj počnejo in kako se identificirajo. Na koncu tega čustvenega, iskrenega sporočila doda, da čuti, kakšno olajšanje se je bilo javno razkriti po dolgem času molka in skrivanja.

Še več umetnic stripa

Sicer pa Sturges ni prva transspolna ženska, ki dela na področju stripov. Kakor kažejo zapisi NewNowNext, so bile njene predhodnice: Sophie Campbell, ki je umetnica stripa Jam and the Holograms. Omenjena serija stripov je ena od bolj LGBT-prijaznih stripov. Poleg tega je založniška hiša IDW izrazila podporo Campbell tako, da je ponovno natisnila stripe pod njenim novim imenom in na ta način pomagala pri vidnosti transspolnih ustvarjalcev_k.

Rachel Pollack je avtorica stripa Doom Patrol in v stripu predstavlja tudi transspolni lik Kate Godwin, a.k.a. Coagula. Magdalene Visaggio.  Je tudi avtorica stripa Kim & Kim, ki je prav tako LGBT-osebam prijazen strip, in vključuje raznolike like, vključno z obema likoma Kim, od katerih je ena transspolna oseba in zelo pomembna za Visaggio, zato ker je tudi sama šla čez proces tranzicije.

Sturges so kot avtorico in pisko za Justice Society of America, Shadowpact, Blue Beetle in Jack of Fables pri njenem razkritju podprle_i tudi njeni cispolni sodelavci_ke z izjavami kot je npr. ta od Marca Andreyke, zapisana na facebookovi strani od Struges: »Vesel sem zate in občudujem tvoj pogum.« Andreyko je sicer gej, ki je spodbudil nastanek grafičnega romana Ljubezen je ljubezen (Love is Love), s katerim so počastile_i spomin na padle žrtve v klubu v Orlandu in ki je na spisku New York Timesa naveden kot najbolje prodajana knjiga.

Grafični roman je nastal kot projekt že omenjenega pisca Andreyka (Manhunter, Batwoman), ki je k sodelovanju pozval ostale znane pisce_ke in umetnike_ice, vključno z Jamesom Tynionom IV (“Detective Comics”), Molly Ostertag (“Strong Female Protagonist”), Stevom Orlandom (“Midnighter”), Jamesom Asmusom (“All-New Inhumans”), Markom Millarjem (“Kick-Ass”), Damonom Lindelofa, Philom Jimenezom, Olivierjem Coipelom, Chrisom Miskiewiczom, Iainom Lauriejem, Simonom Fraserjem, Davidom Lafuentejem, Danielo Beals in ostalimi. Glavna junakinja omenjenega romana je Batwoman, Kate Kane. Urednica pri DC Ellie Pyle pa je že obljubila, da bo Sturges od zdaj naprej objavljala pod svojim pravim imenom ter na ta način tudi dobila primerne zasluge za svoje delo.

Viri:

lgbtnation.com

screenrant.com

screenrant.com

screenrant.com

advocate.com

Dear friends and family,Hi. I'm transgender.I began transitioning several months ago and am now getting to a point…

Objavil/a Lilah Sturges dne 27. december 2016

Tags from the story
More from Katarina Majerhold

Hollywood zadnje leto vedno bolj na udaru zaradi nedopustnega prikazovanja transspolnih likov

Skupnost LGBT si že dolgo prizadeva, da bi v Hollywoodu ne le...
Read More