Fesitval gejevskega in lezbičnega filma 2011

Sedemindvajseti FGLFfglf_600

Okrogla miza: Koga moti FGLF (Brane Mozetič, Suzana Tratnik, Maja Weiss, Roman Kuhar). Rikki Beadle-blair (režiser filma FIT).

Letošnji Festival gejevskega in lezbičnega filma je bil nekoliko uspešnejši kot lanski. Poleg Kopra in Celja je festival tudi letos gostoval na Ptuju, eno projekcijo pa je letos organiziral tudi Zavod Udarnik iz Maribora.

Tudi letos sicer ni šlo brez uvodnih zapletov, zaradi katerih je bil festival prvič prisiljen zbirati prostovoljne prispevke. Slovenski filmski center je na osnovi precej neprepričljivih argumentov tokrat prepolovil finančna sredstva za FGLF, po pritožbi pa festivalu namenil skupno 7500 evrov (in seveda ne kar vseh razpisanih 120.000 evrov, kot je na nekem spletnem forumu modrovala uporabnica, ki je »tratenje davkoplačevalskega denarja za Festival pedrovskega in lezbičnega filma«, označila za »izrazito norčevanje iz Slovencev«. Po podatkih Filmskega centra sta glavnino sredstev, namenjenih festivalom, po 35.500 evrov prejela Animateka in Kino Otok, 33.000 evrov pa je prejel Grossmannov festival fantastičnega filma in vina).

Ob tem velja opozoriti na dejstvo, na katerega marsikdo ne pomisli: malokateri manjši festival lahko preživi kar sam od sebe, saj se festivali že po definiciji posvečajo delom, ki jih ni mogoče videti na rednem sporedu kinodvoran, pa tudi ne pozneje na televiziji. Pravice za predvajanje filmov pa so izredno drage in prav tako tudi prevoz.

Filme v ljubljanski Kinoteki si je letos ogledalo približno 1570 ljudi (dobrih sto več kot lani), največ obiskovalcev in obiskovalk pa so poleg otvoritvenega 80 dni pritegnili še nemška transkomedija Romeos, danska nacidrama Bratovščina, ameriška ljubezenska drama Elena, južnokorejski spektakel Zamrznjena roža, britanska zgodovinska drama Nočna izmena, južnoafriška drama Lepota ter britanska komedija Fit. Nad slednjo so bili navdušeni na Ptuju in v Kopru, kjer se je občinstvo po projekciji še dobro uro pogovarjalo z režiserjem.

Video posnetek pogovora z režiserjem po zaključni projekciji v Kinoteki pa si je mogoče ogledati na YouTube strani festivala (FGLFslo) in na spletni strani FGLF na Facebooku, kjer so na voljo tudi vsi napovedniki letošnjih celovečercev, fotografije in posnetki s spremljevalnega programa, izločeni filmi in razna obvestila.

 

 

 

 

Tags from the story
Written By
More from Luka Pieri

Avstralija: na glavo obrnjen svet

Noč pred odhodom nisem spal, da sem lahko v miru spakiral in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja