Kalifornija zaščitila pravice trans otrok

Bathroom-sign-Shutterstock

V bodoče se bodo lahko kalifornijski transspolni mladostniki in mladostnice odločali, s katerim športom se bodo ukvarjali ali v katero stranišče  bodo zavili. Kalifornija je tako kot prva zvezna država v ZDA sprejela zakon, ki ureja pravice transspolnih šolarjev in šolark. Nov odlok obvezuje javne šolske ustanove v Kaliforniji, da otrokom, mladostnikom in mladostnicam  od vrtca do dvanajstega razreda omogočijo po lastni volji izbrati WC in športno aktivnost.

Naj spomnimo, da so pravice trans oseb zaščitene že v zveznih državah Massachusetts in Connecticut, a jih je Kalifornija prva uzakonila. Osnutek zakona 1266 za enake možnosti v šolah je bil sprejet v kalifornijskem senatu z 21 glasovi za in devetimi proti. Zakon je nato podpisal guverner Jerry Brown, v veljavo pa bo vstopil s prvim januarjem 2014.

V preteklosti so se nekateri starši pritoževali, da so se prizadeti šolarji in šolarke počutili izključene iz pomembnih šolskih aktivnosti in deloma zaradi diskriminacije niso več čutili zaupanja v svoj razred.

Šestnajstletni trans fant Ashton Lee iz Mantece, ki je želel biti sprejet v srednješolsko nogometno moštvo, je prejšnji mesec pred senatom dejal: »Želim le, da me obravnavajo kot ostale fante. Moja šola me sili, da se udeležujem pouka športne vzgoje z dekleti in da se pretvarjam, da sem nekdo, ki nisem.« Lee je še dejal, da zaradi občutka osamljenosti ni tako uspešen pri učenju, kot bi bil sicer.

Podporne skupine, kot je Transgender Law Center, so pozdravile odločitev sodišča, medtem ko so kritiki grajali zakon, češ da ogroža zasebnost in pravico preostalih otrok. Republikanski senator Jim Nielsen je tako posvaril pred mladostniškimi spolnimi zlorabami.

Demokrat Tom Ammian, med drugim tudi avtor osnutka, je zastavil retorično vprašanje, ali bodo trans šolarji in trans šolarke vzbujali nelagodje pri ostalih otrocih. Njegov odgovor je bil, da najverjetneje bodo. Dodal je še, da se mu to zdi pomembno, vendar so nove prakse pogosto neprijetne in to ne bi smel biti izgovor za predsodke.

 

Vir:
Der Spiegel >>> 

Written By
More from Martin Gramc

Jasno in glasno proti nasilju nad ženskami

16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami je mednarodna kampanja, ki simbolizira...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja