Novice od tam (26)

Fotoreportaža: Parada ponosa v Zagrebu in Splitu

Foto: Matej Čelar/Zagreb Pride

Zagreb13 600

Zagreb4 600

zagreb kolaz 2

Foto: Rišpet

Split12 600

split

split pride kolaz

Če se je kdo morda kdaj na skrivaj tolažil ob prvih nasilnih napadih na Parado ponosa v Zagrebu, da je Slovenija vendarle strpna in napredna država, bi ga morala letošnja zagrebška parada ponosa dokončno strezniti. Medtem ko po ljubljanskih ulicah vsako leto koraka tistih nekaj manj kot 300 običajnih osumljencev in osumljenk, zagrebška Parada ponosa raste in raste. Letošnje z naslovom »To je država za vse nas«, se je udeležilo kar 15.000 ljudi! Tudi tretja parada ponosa v Splitu se je končala mirno in v pisanih barvah. Na čelu parade je hodil nov splitski župan Ivo Baldasar, ki je udeleženkam in udeležencem parade sporočil: »Če istospolne skupnosti ne bodo imele enakih pravic, je to diskriminacija, in le korak stran smo od koncentracijskih taborišč.«

rusija 200Ruski njet gejem in lezbijkam

Ruska mora za geje in lezbijke se poglablja. Lani sprejeti zakon o nevladnih organizacijah, na podlagi katerega vse nevladne organizacije z mednarodno podporo oziroma sodelovanjem obravnavajo kot tuje agente ali vohune, onemogoča delovanje predvsem LGBT-organizacij. Do sedaj je bil ta zakon namreč uveljavljen samo dvakrat in v obeh primerih je šlo za pregon LGBT-organizacij. Letos poleti sprejeti zakon o prepovedi promocije »netradicionalnih odnosov« pa onemogoča vsakodnevno življenje gejev in lezbijk.

Na svetovnem atletskem prvenstvu v Moskvi je svetovna prvakinja in ruska skakalka v višino ob palici Jelena Isinbajeva podprla omenjeni ruski zakon in dejanje švedske atletinje Emme Tregaro (na sliki) označila za nespoštljivo. Slednja si je namreč na omenjenem prvenstvu nohte nalakirala z mavričnimi barvami in tako podrla lezbijke in geje v Rusiji. Zaradi pozivov različnih organizacij ter posameznikov in posameznic je Isinbajeva skušala omiliti svoje izjave in se skrila za besede: »Narobe ste me razumeli. Angleščina namreč ni moj materni jezik.« Ku, ku, Jelena. Mi te kljub temu vidimo.

putin 200Madeži na mavričnih olimpijskih krogih

Mednarodni olimpijski komite (MOK) vedno znova zagotavlja, da bodo na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju spoštovane pravice vseh športnic in športnikov, gledalk in gledalcev, uslužbenk in uslužbencev, predstavnic in predstavnikov medijev.
Ali to pomeni, da se bo lahko športnica v intervjuju za uspehe lahko zahvalila svoji istospolni partnerici ne da bi pri tem tvegala sankcije ruskih oblasti in MOK-a, ni povsem jasno. Iz MOK-a so sporočili, da bodo kršitve 50. pravila olimpijske listine, ki prepoveduje kakršnokoli politično, versko in rasno propagando na olimpijskih prizoriščih, obravnavane individualno in razumno. Pri tem tudi ni jasno, kako razumno obravnavati dejanje, ki ga regulirata nerazumno olimpijsko pravilo in zakon.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je MOK-ovemu zatrjevanju navkljub dejal, da bodo tudi v času olimpijskih iger uveljavljali zakon, ki sankcionira kakršenkoli govor o »netradicionalnih spolnih odnosih«. Podpisal je celo odredbo, ki prepoveduje vse proteste in zborovanja v mestu Soči, in sicer od 7. januarja do 21. marca 2014. To pa je neposredna kršitev pravice do svobodne govora in zborovanja. Ampak kaj, ko Putin sedi na sodih nafte in plina.

nikolaj 200Jahanje olimpijskega vala

Različne organizacije ter posameznice in posamezniki iz vsega sveta z različnimi pozivi in akcijami skušajo kaznovati s plinom in z nafto bogato Rusijo. Nekateri pozivajo k bojkotu zimskih olimpijskih iger v Sočiju, drugi se zavzemajo za prestavitev iger v kanadski Vancouver, tretji navijajo za aktivistične akcije na olimpijskih prizoriščih, četrti bojkotirajo ruske izdelke, kot je npr. vodka, peti …

Najvidnejši ruski lgbt-aktivist Nikolaj Aleksejev je kritiziral vse, ki se zavzemajo za bojkot omenjenih iger: »Zahodni mediji nimajo nobenega spoštovanja do Rusije in njenih ljudi, kar vključuje tudi lgbt-populacijo. Kar poročajo o Sočiju in propagandi istospolno usmerjenih oseb, je sramotno.« Dodal je: »Vse, kar zahodni mediji želijo slišati od mene, je, da je Rusija sranje. Ne želim biti del te hinavščine. Ne bom dajal več intervjujev.« Na žalost se zahodni mediji nad temi izjavi niso zamislili. Našli bodo nove nikolaje in jim polagali besede v usta.

doma 200DOMA

Ameriško vrhovno sodišče je konec junija s petimi glasovi za in štirimi proti razsodilo, da je zvezni zakon DOMA (Defense of Marriage Act – Zakon o zaščiti zakonske zveze), v neskladju s 5. amandmajem ustave ZDA. Ta posameznike in posameznice ščiti pred zlorabo v pravnem postopku s strani vladnih organov. Po odločitvi sodišča istospolni pari, ki so sklenili zakonsko zvezo v eni od 13-ih zveznih držav, ki to omogočajo, zdaj lahko uživajo tudi pravice na zvezni ravni. Te vključujejo davčne olajšave, zdravstvene in pokojninske bonitete in obiske v bolnišnicah.

Neustavnost in s tem razveljavitev zakona pa ne pomeni, da morajo vse zvezne države sprejeti zakonodajo, ki istospolnim parom omogoča sklepanje zakonske zveze. Tako je še vedno dovoljeno, da ima 31 zveznih držav v svojih ustavah zapisano prepoved pravne regulacije istospolnih partnerstev. Ah, ta dežela svobodnih in dom pogumnih.

indiana 200Kazni za poročanje istospolnih parov

Ena od ameriških zveznih držav z ustavno prepovedjo pravne regulacije istospolnih partnerstev je tudi zvezna država Indiana, ki je le nekaj dni po odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča o neustavnosti DOME, sprejela zakon, ki predvideva do 18-mesečne zaporne in nekaj več kot 7.500 EUR denarne kazni za vse istospolne pare, ki bodo skušali zaprositi za dovoljenje za poroko.
Gre za dopolnitev zakona iz leta 1997, ki prepoveduje podajanje napačnih informacij v dovoljenjih za poroko. Po dopolnitvi 18-mesečna zaporna kazen grozi tudi duhovnikom in duhovnicam, sodnikom in sodnicam, županom in županjam, mestnim uslužbencem in uslužbenkam, ki bi poročali istospolne pare. Ni kaj, ko vidiš, da nimaš prav, je treba zaostriti zastraševanje.

Nova priporočila za zdravljenje HIV

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je julija izdala nova priporočila za zdravljenje okužbe z virusom HIV. Zdravnikom in zdravnicam priporočajo, da pri HIV-pozitivnih osebah začnejo izvajati terapijo z antiretrovirusnimi zdravili, ko število krvnih celic CD4 pade pod 500. V Sloveniji to priporočilo zdravniki in zdravnice udejanjajo že do lani. Za primerjavo: smernice Britanskega združenje za HIV (BHIVA) omenjeno terapijo priporočajo, ko število krvnih celic CD4 pade pod 350, se pravi, ko je imunski sistem HIV pozitivne osebe že bolj oslabljen.

Pri SZO menijo, da bo upoštevanje omenjenih smernic do leta 2025 lahko pripomoglo k preprečitvi smrti treh milijonov ljudi.

Plaža v Rovinju zaprta

rovinj 600

Priljubljeno svingersko plažo na rtu Punta Križ v Rovinju, ki se je stekala v gejevsko plažo, je rovinjski mestni svet zaprl. Na več mestih so postavili table z opozorilom:  »Pozor! To je javna plaža. Prepovedano je vsakršno vedenje, ki lahko žali moralna čustva meščanov (ekshibicionizem, nespodobno vedenje …)«.  Mestne oblasti so ob tem sporočile, da so javno plažo obiskovale tudi družine in gibalno težje ovirane osebe, ki jim je bilo na svingerski plaži neprijetno, saj so do njih pristopali goli moški in ženske in jih vabili na seks. Slednje je sicer neposredna deseksualizacija gibalno oviranih oseb. Kar ustreza zlagani krščanski morali.
Na plaži naj bi zdaj dežurali varnostniki in preprečevali prepovedano nedostojno vedenje. Oblasti so porušile tudi nedavno zgrajen klub. Število gostov in gostij je zato naglo upadlo. Očitno denar le smrdi.

simpson 200Simpsonovi

Raziskava, ki jo je izvedel nemški knjižničar Erwin In het Panhuis in je opisana v knjigi Behinf the Gay Laughter : Homosexuality in »The Simpsons« (V ozadju homoseksualnega smeha: Homoseksualnost v »Simpsonovih«), kaže na to, da je priljubljena animirana komedija Simpsonovi pomagala gejem pri razkrivanju.

In het Panhuis je analiziral 490 prizorov in 70 gejevskih animiranih likov, ki so se od leta 1989 pojavili v nanizanki. Tako je glavni lik Homer, ki je sicer prikazan kot stereotipni beli Američan, na usta poljubil 50 moških likov, leta 2005 pa so celo epizodo posvetili istospolnim zakonskim zvezam. Zdaj samo še čakamo, da bo animacija meso postala.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Novice od tam (22/23)

Homoseksualci zaželeni Medtem ko so bili v Bovcu zaradi »tiskarskega škrata« homoseksualci...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja