Novice od tam (22/23)

zdravko_200Homoseksualci zaželeni

Medtem ko so bili v Bovcu zaradi »tiskarskega škrata« homoseksualci nezaželeni (glej tokratno glavno temo v Narobe), v Črni gori načrtujejo vključujočo turistično ponudbo. Direktor črnogorske turistične zveze (CTU) Žarko Radulović in direktor organizacije LGBT Forum Progress Zdravko Cimbaljević (na sliki) sta se začela dogovarjati o načinih priznanja Črne gore za LGBT-osebe prijazne turistične destinacije.

Radulović je izpostavil, da je CTU vse svoje goste in gostje vedno obravnaval enako in da zveza ni imela in nima nikakršnih zadržkov do LGBT-oseb. Strinjal se je s Cimbaljevićem, da je zaradi pogostosti homofobije in transfobije LGBT-gostom in gostjam treba jasno pokazati, da se lahko vsaj v hotelih CTU počutijo varne in so obravnavani enakopravno. Zato so se pri CTU odločili, da bodo svoje hotele označili z napisom v mavričnih barvah. V skladu z dobrososedskimi odnosi jim sporočamo, da naj se pri oblikovanju napisa pazijo homofobnih tiskarskih škratov.

balkan_prideSezona parad ponosa: Balkan

Po ljubljanski Paradi ponosa se je v mavrične barve odela tudi Hrvaška, in sicer trikrat. Najprej v Splitu in na Reki, in nato še v Zagrebu. V Splitu je okrog 500 udeleženk in udeležencev parade s sloganom »Enaki pred zakonom!« varovalo 900 policistk in policistov, ki so poskrbeli, da je parada potekala mirno. Kljub temu so se udeleženke in udeleženci nagledali iztegnjenih sredincev in jezikov nezadovoljnih zijal. V podporo paradirajočim v Dalmaciji so korakali tudi po ulicah istrske Reke.

Uspešen splitski prajd je odmeval naslednji teden na zagrebški Paradi ponosa, kjer so splitskega župana Željka Keruma razglasili za homofoba leta. Titule ni prevzel osebno, kar pa ni osiromašilo samega dogodka, ki se ga je udeležilo 4.000 ljudi in znatno manj policistk in policistov.

Okrog 2.000 oseb je v začetku julija korakalo v povorki 5. parade ponosa tudi v glavnem mestu Bolgarije Sofiji. Med njimi je bil poleg veleposlanikov iz t. i. svobodnega, zahodnega sveta še veleposlanik Srbije, ki najbrž ne bo prisoten na paradi v Beogradu 7. oktobra. Mogoče pa bo naslednje leto na napovedanih paradah v Podgorici in Skopju. Mavrična zvezda, ups, zastava od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana.

Sezona parad ponosa: Zahod in Vzhod

Na zahodu nič novega. Mogoče le to: V začetku julija je bil v Londonu World Pride, ki so ga okrnili prepiri okrog finančnih sredstev in stroškov. Udeležba je bila sicer množična, vsebina pa daleč pod pričakovanji.

V Rusiji, natančneje v Moskvi pa je sodišče potrdilo odločitev mestnih oblasti, ki so zavrnile 102 zahtevi za dovoljenje za izvedbo parade ponosa. Ker je bila vsaka od 102 zahtev namenjena enemu letu, sodna odločba pomeni prepoved parad ponosa v Moskvi do maja 2112. Dolgoročno načrtovanje, ki mu ni para.

vietnamSezon parad ponosa: Azija in Afrika

Parado so letos prvič organizirali v Ugandi, kjer je v parlamentarni obravnavi predlog zakona, ki kriminalizira istospolne odnose in zanje predvideva smrtno kazen ali dosmrtno ječo. Kljub temu so pogumni aktivisti in aktivistke organizirali niz različnih dogodkov, ki so vključevali zabavo, parado na obali in filmski festival.

Prvič so paradirali tudi v Vietnamu. 5. avgusta je okrog 100 kolesarjev in kolesark po ulicah Hanoija drvelo z mavričnimi zastavami in vzklikalo: »Podpiramo istospolne poroke!« Komunistični Vietnam namreč razmišlja o legalizaciji porok med istospolnimi pari, kar bi državo katapultiralo na čelo zagovornikov pravic istospolno usmerjenih v Aziji, kjer je v veliko državah homoseksualnost še vedno kriminalizirana. V bivših britanskih kolonijah je to ostanek britanske zakonodaje, se pravi zakonodaje tistih, ki so azijske družbe »civilizirali«.

Atentat na družino, prvič

Goriška pokrajinska uprava v Italiji je junija sprejela sklep, s katerim  simbolno priznava istospolne partnerske zveze. Lezbični ali gejevski par, ki bi si želel priznanja svoje zveze, bo na pokrajinski upravi po novem lahko zaprosil za brezplačno potrdilo o svojih zvezi. Ta sicer ne zagotavlja nikakršnega pravnega varstva. Goriška nadškofija meni, da sklep pomeni »atentat na družino« oziroma »dejanje, ki ne spoštuje edinstvenosti družine in temeljne vrednosti, ki jo ima za našo družbo.« Seveda, tudi človek je samo eden, in sicer belopolt, moškega spola, heteroseksualen, katolik. Obstoj vseh ostalih je le nespoštovanje edinstvenosti človeka in temeljne vrednosti, ki jo ima za našo družbo.

Atentat na družino, drugič

Milanski mestni svet je na skoraj dvanajsturni seji mesec dni po sprejetju zgoraj omenjenega sklepa z veliko večino glasov sprejel odločitev o registraciji civilnih skupnosti za heteroseksualne in homoseksualne pare. Registracija skupnosti bo parom omogočala dostop do storitev, ki jih zagotavlja milanska občina. Parom ne bo podelil pravice do dedovanja ali prejemanja pokojnine po pokojni partnerici ali pokojnem partnerju, se pravi pravic, ki jih imajo poročeni pari in ki jih zagotavlja nacionalna zakonodaja. LGBT-osebe v Italiji bodo svoje pravice očitno dobivale po sistemu »mesto za mestom, pokrajina za pokrajino«.

Atentat na družino, tretjič

Medtem nova francoska socialistična vlada načrtuje, da bo leta 2013 sprejela zakon, ki bo poročenim gejevskim in lezbičnim parom zagotavljal enake pravice in nalagal enake dolžnosti kot poročenim heteroseksualnim parom (vključno s pravico do posvojitve). S tem se bo Francija pridružila nekaterim članicam Evropske unije, in sicer Danski, Portugalski, Španiji, Belgiji, Nizozemski in Švedski. Že sedaj pa istospolno usmerjeni pari v Franciji lahko sklenejo istospolno civilno skupnost (PACS).

marison_200Še o Franciji

Francoska ministrica za zdravje in socialne zadeve Marisol Touraine (na sliki) je ob svetovnem dnevu darovanja krvi (14. junij) dejala, da bo Francija v prihodnjih mesecih odpravila prepoved darovanja krvi za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Dodala je, da kriterija za darovanje krvi ne moreta biti spolna praksa ali spolna usmerjenost in da je edini kriteriji lahko le rizičnost spolnega odnosa, seks moškega z moškim pa sam po sebi ne more biti rizičen faktor.

Večina držav prepoveduje darovanje krvi MSM. Nekatere države, kot so Argentina, Avstralija, Brazilija, Madžarska, Japonska, Švedska, Anglija in Wales MSM dovolijo darovati kri, če v zadnjem letu niso imeli spolnega odnosa z moškim. Člen 2.1 direktive EU 2004/33/EC zelo nejasno regulira odlog darovanja krvi za MSM, saj določa »rizičen spolni kontakt«, ne pa spolni odnos moškega z moškim. V Sloveniji zdravstvene ustanove kot rizičen spolni kontakt še vedno razumejo vsak spolni odnos moškega z moškim. Itak.

LGBT-pravice pri vstopu v EU

Tete in strici iz Evropske komisije so zapisali, da je spoštovanje pravic LGBT-oseb pravni kriterij za pridružitev Evropski uniji. V sporočilu so citirali kobenhavnske kriterije o izpolnjevanju kriterijev za vstop v EU, 2. člen Pogodbe o Evropski uniji, ki govori o prepovedi diskriminacije manjšin, 10. in 19. člen iste pogodbe ter 21. člen Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, ki eksplicitno prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.

Dodali so, da pravice LGBT-oseb tvorijo integralni del kobenhavnskih političnih kriterijev za pridružitev in so del pravnega okvirja EU v boju proti diskriminaciji. Evropska komisija oboje podrobno spremlja in pripravlja letna poročila o napredku držav, ki se želijo pridružiti EU, pri zagotavljanju pravic LGBT-skupnosti.

ILGA_map_200Mavrični zemljevid

Le nekaj mesecev prej je evropska gejevska in lezbična organizacija ILGA-Europe v sporočilu za javnost napisala: »S pravnega stališča Mavrični zemljevid kaže, da nobena od evropskih držav ne omogoča popolne pravne enakosti za LGBT-osebe. Preprosto dejstvo ostaja: v povprečju ostaja raven zagotavljanja pravne enakosti zelo nizka v večini držav, tudi v tistih, ki so že leta v EU in se na kriterije za vstop lahko požvižgajo.«

Slovenija se je na Mavričnem zemljevidu z 9-imi točkami uvrstila na sredino lestvice, skupaj z Irsko, Češko, Slovaško in Dansko. Pred njo so 3 sosednje države: Hrvaška (10), Avstrija (12) in Madžarska (14), Italija pa z dvema točkama ostaja na repu Evrope, skupaj s Poljsko, Estonijo, Grčijo in Kosovim.

vvIn memoriam

V poletnih mesecih sta nas zapustila ameriški pisatelj, esejist, dramatik, scenarist in politični aktivist Gore Vidal in mehiška pevka Chavela Vargas.

Vidal je konservativno ameriško družbo pretresel leta 1948, ko je izšel njegov roman »The City and the Pillar«, ki neposredno govori o homoseksualnosti. Od takrat je z javnimi nastopi, knjigami in svojim zasebnim življenjem  redno šokiral ameriško in svetovno javnost.

Vargas je bila prva ženska, ki je pela »ranchere«, pesmi, ki so jih tradicionalno peli le moški. Pela je z globokim glasom, pila tekilo in zavračala nasvete, da naj v pesmih spremeni zaimke ter poje moškim namesto ženskam. Svoje istospolne usmerjenosti ni nikoli skrivala, čeprav jo je uradno javno razkrila v knjigi Las verdades de Chavela, ko je bila stara 81 let.

homofobija_200Seznam homofobov

The Advocate je ob svojem 45. rojstnem dnevu objavil seznam 45-ih homofobov in homofobinj, ki so javno izražali sovraštvo do gejev, lezbijk, biseksualnih in transoseb. Seznam, ki se je sprva imenoval Phobies, se je sčasoma prelevil v Sissy Awards (nagrade za mehkužneže). Z nazivom nagrade so že na začetku želeli pokazati, da homofobi in homofobinje ponižujočo besedo sissy (mehkužnež) uporabljajo v napačnem kontekstu. Eden od angleških slovarjev namreč besedo sissy razloži s pridevnikoma »boječ in strahopeten«, kar ustreza opisu oseb, ki so prejele nagrado.

Na seznamu so med drugimi: policija, saj je v preteklosti nasilno onemogočala delovanje LGBT-gibanja; zimbabvejski diktator Robert Mugabe, ki je leta 1995 izjavil, da so geji »hujši kot prašiči in psi« (A nismo vsi?); bivši ameriški predsednik Ronald Reagan, ki je bil leta 1985 razglašen za homofoba leta in se je od takrat redno uvrščal na seznam Phobies; Mel Gibson, papež Benedik XVI. …

spuzva_200Spuži Kvadratnik je gej

Priljubljeni risani lik Spuži Kvadratnik (angl. Spongebob Squarepants) iz istoimenske risane serije naj bi bil gej. Njegovo spolno usmerjenost je v svojem poročilu o primernosti TV-programov za otroke razkrila ukrajinska strokovna komisija za zaščito javne morale. Poljska varuhinja pravic otrok pa je že leta 2007 posumila, da je telebajsek Tinki Binki gej. Občasno namreč nosi rdečo torbico, ki pa nikakor ne sodi k njegovemu vijoličastemu kožuščku. Spuži Kvadratnik je tako že drugi risani lik, ki je bil nasilno javno avtiran. Zanima nas, kateri pravljični lik je naslednji. Mogoče Smrkci?

ekipa_200Spet nasilje

Sredi septembra so v Beogradu in Podgorici zabeležili dva homofobična napada iz sovraštva. Člani črnogorske navijaške skupine »Varvari« so brutalno pretepli Danila Marunovića, Todorja Vujoševića in Mirka Boškovića. Marunović je režiser spota »Mi smo dio ekipe«, ki promovira pravice LGBT oseb, Vujošević je igralec v tem spotu, Bošković pa njun prijatelj in novinar črnogorske javne radiotelevizije (RTCG). Varvari so jih zmerjali in jim govorili, da bodo ubili njih in vse pedre. Ko so napadalci opazili, da Bošković leži na tleh in močno krvavi, so se umaknili.

V Beogradu so neznanci v parku v Fruškogorski ulici pretepli 25-letnega geja V. M. Policija je pretepenega moškega našla v polzavestnem stanju. Na urgenci so ugotovili, da ima pretepeni hudo poškodovano glavo, vrat, zobe in obraz. Policijo je o dogodku obvestil 23-letni V. D., ki je bil med napadom skupaj s pretepenim, vendar mu je uspelo pobegniti. V noči napada sta šla prek parka do bližnjega gejevskega kluba, ko sta zaslišala vpitje »Pedri, pedri!«. Ko je V. D. opazil, da se mu približuje moški z mesarskim kladivom, je pobegnil na vrt bližnje kavarne, od koder je poklical policijo. Medtem so napadalci brutalno pretepli V. M.

Konec reparativnih terapij?

Spodnji dom parlamenta ameriške zvezne države Kalifornija je potrdil zakon, s katerim je prepovedal »reparativne terapije«. Zakon ščiti mladoletne lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe pred terapijami, ki jih mladim, v prepričanju, da lahko »spremenijo njihovo spolno usmerjenosti in spolni izraz«, predpisujejo specialisti za mentalno zdravje. Tovrstne prakse so večkrat kritizirale številne ameriške stanovske organizacije, kot so Ameriško psihiatrično združenje, Ameriško psihološko združenje in druge. Zakon, ki so ga v kalifornijskem senatu potrdili že maja letos, septembra pa mu je zeleno luč dala še nacionalna skupščina, zdaj čaka še na morebitne amadmaje, a kaže, da bodo na drugi strani oceana t. i. reparativno terapijo v kratkem zakonsko prepovedali. Končno.

unhate_200Angelca dela sive lase nemški glbt-skupnosti

Po poročanju nemških medijev je kanclerka Angela Merkel zavrnila zahteve, da bi v prihodnje za registrirane istospolne pare veljale enake davčne olajšave, kot za poročene heteroseksualne pare.

»Menim, da bi bilo dobro počakati na odločitev sodišča,« je v pričakovanju skorajšnje odločitve nemškega ustavnega sodišča o tem, ali naj davčne olajšave za poročene heteroseksualne pare veljajo tudi za registrirane istospolne pare, povedala Merkel.

V nedeljskem pogovoru na ARD je poudarila, da je njena koalicija naredila veliko za izboljšanje pravnega položaja istospolnih parov: »Vendar nisem prepričana, ali se mora to odražati tudi v izenačenju davčnega statusa s poročenimi pari.« Nemško ustavno sodišče naj bi sicer o tej temi odločilo prihodnje leto.

Bognedaj, da bi bila lezbijka

Maja je bil v reviji Journal of Bioethical Inquiry objavljen članek, ki opozarja na eksperimentiranje nekaterih zdravnic in zdravnikov v ZDA s sintetičnim steroidom deksametazonom. Ta naj bi pri zarodkih ženskega spola preprečeval razvoj genetske motnje, ki lahko povzroči neobičajno delovanje nadledvične žleze in s tem številne težave pri presnavljanju. V članku je zapisano, da nekateri zdravniki in zdravnice nekritično »zdravijo« nosečnice oz. zarodke z omenjenim steroidom, da bi tako preprečili razvoj atipičnih spolnih organov, maskuliniziranega vedenja in/ali istospolne usmerjenosti pri še nerojenih otrocih ženskega spola.

poroka_200Beograjska Parada ponosa spet prepovedana

Parada ponosa v Beogradu je bila spet prepovedana. Organizatorji parade so ob tem poudarili, da so shod pravočasno napovedali in da vlada nima pravih razlogov za prepoved: »Huligani ne bi smeli odločati, kdo ima pravico zbiranja in združevanja. Naš shod je bil namreč pravočasno prijavljen, zanj pa smo pridobili tudi vsa potrebna dovoljenja. Če bi bila Srbija pravna država, bi se parada odvila,« je povedal član organizacijskega odbora parade Goran Miletić. Prepoved parade po njegovih besedah ustvarja vtis, da obstaja med državo in huligani koalicija.

beograd_200Predsednik vlade Dačić (na sliki) je pred dnevi izjavil, da želijo tisti, ki grozijo, da ne bodo dovolili parade, vzeti upravljanje države v svoje roke in da jim tega ne bo dovolil. A je dodal tudi, da če bodo »analize pokazale, da obstajajo velika varnostna tveganja, parade ne bo.« Velika tveganja seveda obstajajo, o čemer pričajo vse številnejše grožnje, ki jih prejemajo organizatorji. Po oktobrski napovedi navijačev nogometnega kluba Rad, da bodo 6. oktobra v centru Beograda, so neznani storilci nekaj dni pred napovedno parado vdrli v spletno stran Gej-strejt alijanse in vsebino nadomestili z napisom »Čakamo vas!«.

Številni članice in člani srbske lgbt-skupnosti so sicer že dlje časa dvomili, da se bo Parada ponosa v Beogradu letos dejansko odvila. »Samo čakali smo, kdaj bodo parado prepovedali. Varnost je res velik problem, vendar ga država ne zmanjšuje, saj je to dober razlog za prepoved parade,« je poudaril gejevski aktivist Predrag Azdejković.

blog
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Video vsebine o transspolnosti v slovenščini

Spoštljivo vêdenje do transspolnih oseb vključuje tudi uporabo ustreznih zaimkov in besed,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja