Začetek kampanje pred referendumom o enakopravnosti vseh parov

Mini - za

Začela se je kampanja pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Sodelovanje v kampanji so napovedale skoraj vse parlamentarne stranke. Združena levica, ki je bila predlagateljica novele, se bo v kampanji pridružila širši skupini civilnodružbenih gibanj in političnih strank. Vlada pa v kampanji ne bo sodelovala. (Pričakovano. Glede na to, da raje postavlja bodeče žice,  deli ljudi na prave in neprave begunke_ce, povečuje pooblastila vojski,  spodkopava stoletje bojev za delavske pravice ali pa ostaja neaktivna v imenu ohranjana etičnosti.)

Pričakujemo, da se bo kampanji pridružila tudi Koalicija “Za otroke gre!”, ki je bila pobudnica referenduma. Po pisanju multimedijskega portala RTV Slovenija sta predstavnica in predstavnik koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc  na Državno volilno komisijo (DVK) naslovila zahtevo za vpogled v ažuriran volilni imenik in možnost pritožbe na sklep o določitvi števila glasov, potrebnih za uspeh referenduma. Kot smo že pisali je po Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi nek zakon zavrnjen, če proti glasuje večina volivk in volivcev, ki so se glasovanja udeležile_i, in če hkrati ta skupina predstavlja petino vseh volilnih upravičenk_cev, torej je dosežen t. i. kvorum.

Multimedijski portal RTV Slovenija še piše, da so člani_ce DVK zato včeraj sklenile_i, da mora Ministrstvo za notranje zadeve DVK-ju najpozneje v osmih dneh po dnevu glasovanja sporočiti število umrlih od dneva sestave volilnega imenika, kar je 15 dni pred glasovanjem, do konca glasovanja.

Kvorum bodo izračunale_i na podlagi podatkov o številu volivk_cev iz volilnega imenika, pripravljenega pred referendumom, temu bodo prišteli tiste, ki bodo na volišča prišle_i s potrdili, ker so bile_i iz imenika po pomoti izpuščeni. Od tega števila bodo odšteli tiste, ki so do konca glasovanja umrli, poimensko pa bodo preverjali, kdo od teh je pred smrtjo še glasoval.

Pri podatkih o umrlih bodo upoštevale_i podatke, ki bodo osem dni po glasovanju še vpisani v matični register. Po pojasnilih Ministrstva za notranje zadeve od smrti do vpisa smrti v register za podatke iz Slovenije v povprečju pretečejo štirje dnevi, za podatke iz tujine pa 47 dni.

Že zdaj pa lahko svoje glasove oddajo volilne_i upravičenke_ci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini ali pa nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji. Več informacij o tem je na svoji spletni strani objavila Državna volilna komisija.

Podpora noveli zakon že prihaja iz različnih smeri. Med drugimi je podporo enakopravnosti pred zakonom jasno in glasno izrekel Mini teater (na fotografiji).

Viri:

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

ZL, DeSUS, SD in ZaAB v ponedeljek o nadaljnjih korakih glede novele ZZZDR

STA poroča, da so poslanke in poslanci Združene levice (ZL), Demokratične stranke...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja