Napad na aktiviste_ke v Sarajevu, na shodu v Zagrebu okrog 1000 ljudi

Shod v Zagrebu. Foto: J. T./Libela

Včeraj, le dan po shodu pred Veleposlaništvom Republike Hrvaške v Sarajevu v podporo osebam, ki so bile žrtve homofobnega in transfobnega napada v zagrebškem klubu Super Super, je več oseb napadlo aktiviste_ke Združenja za družbene raziskave in komunikacije. Koalicija za boj proti sovražnemu govoru in zločinom iz sovraštva je napad ostro obsodila in pristojne oblasti pozvala k ukrepanju.

Aktivisti_ke so bile_i napadane včeraj zvečer v bližini Parlamentarne skupščine BiH. Napadalci_ke so vanje metale_i kamenje ter z žalitvami in grožnjami dale_i jasno vedeti, da gre za homofobni napad. Mimoidoče_i se po pričakovanjih na napad niso odzvale_i.

Pri Koaliciji za boj proti sovražnemu govoru in zločinom iz sovraštva so v odzivu na napad zapisale_i, da najostreje obsojajo homofoni napad na aktiviste_ke. Opozorile_i so, da je praksa ignoriranja napadov na LGBTI-osebe in aktiviste_ke, ki so jim priča že od leta 2008, sramota za institucije BiH in da je treba s to prakso prekiniti. Od policije in pravosodja Kantona Sarajevo zahtevajo, da se primerno in v doslednem času odzovejo, raziščejo in procesirajo to kaznivo dejanje ter na enak način postopajo pri grožnjah in napadih na aktiviste_ke LGBTI, ki so bili prijavljeni leta 2015 in 2016 ter leta 2014, ko se je zgodil napad na udeleženke_ce Festivala Merlinka, o čemer smo poročale_i tudi na Narobe blogu.

Pri Koaliciji, ki jo sestavlja 10 nevladnih organizaciji, so zapisale_i še, da od institucij za zaščito prvic v BiH in predstavnic_kov oblasti zahtevajo, da javno obsodijo vsak homofobni in transfobni napad ter sprejmemo konkretne ukrepe za boj proti homofobnemu in transfobnemu nasilju.

Medtem so hrvaške oblasti in politiki_čarke obsodile_i napad na klub Super Super. Precejšnje število se jih je tudi pridružilo okrog tisoč udeleženkam_cem ponedeljkovega shoda na Trgu žrtvam fašizma v Zagrebu. Sandra Benčić iz Centra za mirovne študije pa je v govoru opozorila, da jih spoliran govor oblasti in političark_kov ne bo preslepil, saj njihova dejanja ne odražajo izrečenih besed. »Danes vam sporočamo, da nam ni dobro, dokler oblasti dajejo pogonsko gorivo nasilnežem. Ampak mi ostajamo in se borimo, da bi bilo vsem bolje … Sporočamo vam, da smo strah že zdavnaj premagale_i in premagale_i bomo tudi vas,« je zaključila Benčić.

Viri:

Narobe blog: Napada na klub Super Super v času zabave LGBT

Libela.org

Hr.n1info.com: Danas u Zagrebu prosvjed protiv mržnje: Otimaju nam domovinu

Hr.n1info.com: AFP o prosvjedu: Hrvatska pod jakim utjecajem Crkve

Narobe blog: Festival Merlinka ponovno v znamenju nasilja

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Zlate tifanije 2018 – glasovanje

Pri Kulturnem centru q z velikim pompom napovedujejo jubilejno 6. podelitev Zlatih...
Read More