30. Festival LGBT filma, 29. 11. – 7. 12. 2014

Modro in ne toliko rožnato

(Azul y no tan rosa), r. Miguel Ferrari, Venezuela/Španija, 2012, 110′

born1 copy

Diego, ugleden fotograf, ki živi v glamuroznem svetu mode, plehkosti in pretiravanja, je sicer povsem običajen moški. Ima običajno družino in njegovi prijatelji niso nič posebnega. Samo po nečem izstopa. Ima heteroseksualnega sina. Po nenadni nesreči, ki mu obrne svet na glavo, mora Diego prvič v življenju skrbeti za odtujenega sina Armanda in oba se bosta morala prilagoditi novim okoliščinam. Armando nepoznanemu gejevskemu svetu svojega očeta, Diego pa sinovi uporniški zaprtosti.

 

Primerno vedenje

(Appropriate Behavior), r. Desiree Akhavan, ZDA, 2014, 90′

appropriate1 copy

Širin, mlada ženska v dvajsetih, se znajde v vrtincu problemov. Gonilna sila njenega vsakdana je propadlo razmerje z bivšim dekletom Maxine, ki ga poskuša preboleti s serijo panseksualnih avantur, hkrati pa njena popolna iranska družina še vedno ne ve, da je biseksualka. Po razpadu zveze se preseli v propadajoče brooklynsko stanovanje s čudaškima cimroma, si najde novo službo in stopi na pot osebnega upora in samosprejemanja. Sodobna inteligentna komedija režiserke in tudi glavne igralke Desiree Akhavan se napaja pri atmosferi priljubljene serije Girls, doda pa ji (pre)potreben queerovski preobrat.

 

Kdo se boji Vagine Wolf

(Who’s Afraid of Vagina Wolf?), r. Anna Margarita Albelo, ZDA, 2013, 83′

vagina3

Ekscentrična indie komedija o filmski ustvarjalki v eksistencialni krizi: v svojih srednjih letih živi v prijateljičini garaži, nima punce, s svojo mamo govori po telefonu po sedemnajstkrat na dan, najhuje pa je, da ima popolno ustvarjalno blokado. Vsaj dokler ne sreča svoje popolne ženske, igralke Katie Amour, ki postane njena muza in inspiracija za rimejk dela Kdo se boji Virginije Woolf?. Filmski projekt z izključno žensko zasedbo razkriva Annine rane in vzroke za destruktivnost, ki ji preprečujejo srečen konec v resničnem življenju.

 

Matterhorn

r. Diederik Ebbinge, Nizozemska, 2013, 88′

Matterhorn1

Fred ima 54 let in živi sam. Vozi se s krajevnim avtobusom, redno hodi v cerkev in vsak večer je meso z grahom in krompirjem natanko ob 18. uri. Nekega dne v njegovo življenje vkoraka Theo in mu popolnoma pretrese vsakdan. Toda ob posebni nadarjenosti tega tujca začne v Fredu dozorevati pogum, da se poda v širni svet in se spopade z davnimi in še nezaceljenimi ranami.

 

Zadnji Anitin čačača

(Ang huling cha-cha ni Anita), r. Sigrid Andrea P. Bernardo, Filipini, 2013, 111′

anita4

Očarljiv filipinski film o 12-letni Aniti, otroško zaljubljeni v novo vaško lepotico, Pilar, ki pa ima svoje razloge iz travmatične preteklosti za prihod v rojstni kraj. Neizprosen svet odraslih se prepleta z nedolžno igro ter s sanjarjenji Anite in njenih prijateljev. Leta kasneje se Anita znajde v svoji rojstni vasi, tokrat je sama tista, ki se spominja svoje dekliške zagledanosti v Pilar.

Po projekciji srečanje z ustvarjalkama filma!

 

Fantje

(Jongens),r. Mischa Kamp, Nizozemska, 2014, 78′

boys3

Med poletnimi počitnicami petnajstletni Sieger trenira z novo atletsko ekipo za državno prvenstvo v štafeti. Ko spozna zanimivega in nepredvidljivega Marca, odkrije v sebi čustva, ki presegajo običajno prijateljstvo. Sieger se spopada z novimi čustvi, ki mu jih Marc očitno vrača, toda tek proti cilju je vedno poln ovir …

 

Kaj zdaj? Spomni me

(E Agora? Lembra-me), r. Joaquim Pinto, Portugalska, 2013, 164′

what now2

Joaquim Pinto, priznani portugalski režiser, ki že 20 let živi s HIV-om in se spopada s hepatitisom C, na zelo oseben način govori o življenju, ljubezni, trpljenju in zdravju. Ta izjemen film je prejel kar 15 mednarodnih nagrad, tako kritike kot občinstva, med drugim glavno nagrado na prestižnem filmskem festivalu v Locarnu. V okviru projekcije na Dan kulture si ga boste lahko ogledali brezplačno, prejeli pa boste tudi darovano knjigo.

 

Gerontofilija

(Gerontophilia), r. Bruce LaBruce, Kanada/Nemčija, 2013, 82′

geront3

Naš stari znanec, avtor provokativnih filmov, Bruce LaBruce, se tokrat v dokaj mainstreamovski obliki loti vprašanja gerontofilije. V tej romantični komediji se mladi pomočnik (čudoviti Pier-Gabriel Lajoie) v domu za ostarele zbliža s starejšim oskrbovancem. Očarljiv film o mladosti, staranju in ljubezni.

 

Eastern Boys

r. Robin Campillo, Francija, 2013, 128′

eastern1

Fantje iz Vzhodne Evrope, ki se potikajo po zahodnih prestolnicah, žeparji, preprodajalci, včasih tudi prostituti. Junak se zaljubi v enega od njih in si pri tem naprti na glavo celotno njegovo klapo, ki ga potegne v napeti triler medosebnih odnosov in dram. Dobitnik nagrade Horizon na Beneškem filmskem festivalu 2013!

 

Hude sramne lasulje

(The Foxy Merkins), r. Madeleine Olnek, ZDA, 2014, 82′

foxy5

Režiserka odličnega prvenca Soodvisna lezbična vesoljka išče sebi podobno se vrača z duhovito in drzno komedijo o prigodah dveh lezbičnih prostitutk, ki prenočujeta na javnem stranišču, sicer pa se ubadata s klientkami, med katerimi se znajdejo tako varčne gospodinje kakor konservativne gospe z dvojnimi merili. Na črnem trgu pa kupujeta tudi drage sramne lasulje, ki so bile v modi v 17. stoletju.

 

Danes bi se vrnil sam

(Hoje Eu Quero Voltar Sozinho), r. Daniel Ribeiro, Brazilija, 2014, 95′

the way2

Leonardo je slep najstnik, ki težko prenaša prekomerno zaščitniško mamo, saj bi rad živel bolj neodvisno. Na veliko razočaranje najboljše prijateljice Giovane Leonardo načrtuje študentsko izmenjavo v tujini, toda ko razred dobi novega sošolca Gabriela, v Leonardu dozorijo nova čustva in vsi načrti zdrsnejo na stranski tir, saj ga novo prijateljstvo tako prevzame, da vidi svet v povsem novi luči.

 

Julia

r. J. Jackie Baier, Nemčija/Litva, 2013, 89’

julia1

Mladi gejevski študent umetnosti je pred leti zapustil rodno Litvo in se zaradi homofobije preselil v Berlin, kjer se preživlja kot transprostitutka po imenu Julia. Režiserka je desetletje intenzivno spremljala Julijino tragično kariero prostitucije, alkoholizma, narkomanije in uničenih sanj, kar jo je oropalo vsakršne pripadnosti. Do konca in boleče iskreno!

Po projekciji pogovor z režiserko J. Jackie Baier.

 

Odpri se mi

(Kerron sinulle kaiken), r. Simo Halinen, Finska, 2013, 95′

Maarit je lepa, inteligentna in privlačna ženska, ki je bila nekoč moški. Zaradi spremembe spola se ne sme več videvati s svojo hčerko. Sreča se ji nasmehne, ko spozna nogometnega trenerja Samija, žal pa je že poročen in včasih še sam poln zakoreninjenih predsodkov do transspolnosti. Maarit ne želi več sklepati kompromisov, ampak hoditi po svoji lastni poti, s Samijem ali brez njega.

 

Krog

(Der Kreis), r. Stefan Haupt, Švica, 2014, 102′

circle2

Igrani dokumentarni film nas popelje v Zürich v 50-ih letih. Mlad učitelj Ernst Ostertag se pridruži gejevski organizaciji Der Kreis, ki je veljala za pionirko na področju gejevske emancipacije v Evropi. Ernst se nesmrtno zaljubi v transvestitsko zvezdo Röbija Rappa, a njuno zvezo nenehno ogroža nestrpno okolje. Presunljiva zgodba o dosmrtni ljubezni in neustrašnem boju za gejevske pravice v časih represivne politike.

Več o filmu bo po projekciji povedal sam režiser Stefan Haupt!

 

Pes

(The Dog), r. Allison Berg in Frank Keraudren , ZDA, 2013, 100′

dog1

Avgusta 1972 je John Wojtowicz, znan kot »Dog« poskusil oropati brooklynsko banko, da bi lahko plačal ljubimčevo spremembo spola. V banki je kar štirinajst ur zadrževal talce. Leta 1975 je bil o tem dogodku posnet film Pasje popoldne z Al Pacinom v glavni vlogi, v tokratnem dokumentarcu pa spoznamo kultno osebnost pravega »Psa«.

 

 

 

Kate Bornstein, queerovsko in prijetno nevarna

(Kate Bornstein Is A Queer and Pleasant Danger) r. Sam Feder, ZDA, 2014, 72′

bornstein2 copy

Poliamorna in S/M translezba, aktivistka, dramatičarka in igralka Kate Bornstein je svetovno znana figura, zaslužna za večjo transspolno vidnost, tudi zaradi svoje izjemne knjige Spolna izobčenka: o moških, ženskah in nas ostalih, s katero je radikalno premestila tako meje spola in seksualnosti kakor našega razumevanja.

 

Violette

r. Martin Provost, Francija, 2013, 139’

violette1

Biografska drama o življenju romanopiske Violette Leduc (1907–1972), ki je pretresla povojno literarno sceno v Franciji s svojo odlično prozo, a tudi z lezbičnim romanom Thérèse in Isabelle. Avtorica, ki je hodila po robu tako z izbiro literarnih tem kakor s svojim življenjskim slogom, je našla svojo zaupnico in neuresničeno ljubezen v Simone de Beauvoir.

 

 

 

Rojeni za letenje

(Born to Fly), r. Catherine Gund, ZDA, 2014, 82′

born1 copy

Dih jemajoč dokumentarni film o sodobni plesalki in koreografinji, razkriti lezbijki Elizabeth Streb ter njeni plesni skupini, ki v vsaki predstavi pogumno prestopa ločnice med umetnostjo in akcijo. Gravitacija je za tiste, ki so rojeni, da poletijo, le manjša ovira, ki jo je potrebno vedno znova prestopiti, občinstvo pa ob poskusih Strebove in njenih plesalcev ter plesalk nikoli ne ostane ravnodušno.

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Četrtkovi dialogi: pogovor z dr. Johnom Saundersom

V četrtek, 12. 6., bomo v okviru Četrtkovih dialogov gostili dr. Johna...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja