Profesorici pogojna kazen zaradi žalitve gejevske in lezbične skupnosti

Foto: freeimages.com

Prizivno sodišče v Beogradu je pravnomočno obsodilo profesorico angleškega jezika iz Srednje strojne šole v Novem Sadu, Jeleno Popović Ivanović.

Na uradni spletni strani tega sodišča je  bilo objavljeno, da ji je bila izrečena pogojna obsodba   treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi njenega komentarja na profilu Facebook, ki je bil poln nestrpnosti do lezbične in gejevske skupnosti.

S to odločitvijo je bila zavrnjena pritožba obrambe in potrjena prvostopenjska sodba Višjega sodišča v Beogradu  z dne 30. maja 2016, s katero je bila Popović Ivanović obsojena zaradi storitve kaznivega  dejanja rasne in druge diskriminacije.

Kazen zapora je pogojna in se ne bo izvršila, če obsojenka ne bo ponovila kaznivega dejanja v preizkusni dobi enega leta.

V sodbi je navedeno, da je Popović Ivanović obsojena zato, ker je sredi septembra 2011 v Novem Sadu zagovarjala ideje, ki »podpihujejo sovraštvo in diskriminacijo proti pripadnikom homoseksualne skupnosti in ki temeljijo na njihovi spolni opredeljenosti kot osebni okoliščini«.

Profesorica je na zidu svojega profila zapisala, med drugim, da so si geji in lezbijke sami krivi za nasilje, saj ga povzročajo z izzivanjem. Trdi tudi, da so lezbijke in geji bolniki, ki se jim je treba izogibati, jih ignorirati, zaničevati, utišati na vse načine, saj propagirajo bolezen. Pozivala je tudi k nasilju.

Vir: 

B92

Tags from the story
Written By
More from Miha Istenič

Na vrtiljaku zagotavljanja pravic istospolnim parom

Nedavno je Državni zbor sprejel novelo Zakona o dedovanju. V predlogu zakona,...
Read More