Zadnje 7

Kadri in Demir, prva prosila za azil na podlagi pregona zaradi spolne usmerjenosti v Sloveniji, sta zapustila državo in tako nista doživela pozitivnega razpleta njunega upravnega spora, ki ga sta ga sprožila potem, ko jima je bil azil zavrnjen. Tatjana Greif iz Škuc-LL, kjer so prosilcema nudili pomoč, je za Narobe pojasnila, da je Upravno sodišče marca letos njuni pritožbi ugodilo, po pritožbi Ministrstvo za notranje zadeve na Vrhovno sodišče, pa je tudi Vrhovno sodišče sprejelo sklep, da je treba azilni postopek ponoviti. Ker sta oba prosilca medtem zapustila Slovenijo, je Ministrstvo za notranje zadeve junija letos ustavilo postopek.

 Iz Škuc-LL poročajo o še enem uspešnem sodnem razpletu. Zaradi homofobične obravnave dveh deklet v Ortobaru oktobra 2007 – intervju z njima si lahko preberete v četrti številki Narobe – sta oškodovanki vložili kazenski ovadbi zaradi kršitve enakopravnosti (141. člen KZ). Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je junija letos oškodovankama predlagalo izvensodno poravnavo, s čimer sta se strinjali. Ortobar je bil spoznan za krivega, državno tožilstvo pa je že odredilo sankcije, ki jih je storilec kaznivega dejanja dolžan poravnati.

 Še vedno pa ni znana odločitev Ustavnega sodišča glede presoje ustavnosti Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki sta jo novembra 2006 vložila Mitja Blažič in Viki Kern. V dogovoru z njima Mirovni inštitut pripravlja intervencijo tretje stranke v postopku (amicus curiae). To pomeni, da bodo sodišče zaprosili, da jih vključi v postopek kot stranko, ki pozna sodno prakso na področju LGBT pravic. Mirovni inštitut je intervencijo pripravil v sodelovanju z znano britansko nevladno organizacijo Interights in odvetniško pisarno iz Londona, ki imajo na tem področju veliko izkušenj.

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Flash mob v podporo Družinskemu zakoniku

Včeraj je skupina približno dvajsetih prostovoljk in prostovoljcev pod režijsko taktirko KUD...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja